MÉS per Palma insta al Govern a suspendre la campanya de fumigacions
La regidora Neus Truyol alerta que es tracta d'un autèntic despropòsit ambiental i pressupostari. El terme municipal de Palma es veurà afectat per 710 hectà rees MÉS per Palma presenta una proposta al ple de Cort perquè totes les forces polítiques aprovin l'acord d'instar al Govern a suspendre la campanya de fumigació àrea prevista per a aquests mesos d'octubre i novembre. Tant al municipi de Palma, on afectarà a 710 hectàrees, com a la resta de les Illes Balears (24.059 ha a Mallorca i 2.969 ha a Menorca).
“Aquesta fumigació massiva amb Dimilin suposa un perill ambiental pel sistema indiscriminat, no selectiu i altament agressiu que suposa. És una campanya imprudent i irresponsable, una manera d'actual a la qual ja ens té acostumades aquest Govern”.
La regidora Truyol afirma que la situació de la processionària no justifica un tractament tan agressiu i una despesa tan elevada, de 2 milions d'euros. “És un despropòsit ambiental i pressupostari: afectarà a una gran extensió de terres i utilitza un sistema d'aplicació indiscriminat i no selectiu, amb avionetes i helicòpters”, afegeix Truyol.
Segons la informació facilitada per APAEMA (Associació de Producció Agrària de Mallorca) al grup MÉS, també és important tenir present que les zones a tractar són espais discontinus de pinar mesclades amb zones de cultius i de medi rural, la qual cosa augmenta el risc i invalida el pla tal com està dissenyat. Així mateix suposa greus perills per a la agricultura ecològica, l'apicultura, les edificacions en espais propers i la població invertebrada en general.
Per tot això, el grup MÉS a l'ajuntament de Palma considera imprescindible informes tècnics que avalin veritablement la situació de la processionària, i quin és el sistema de tractament necessari i més idoni.
Truyol afegeix que en altres moments s'ha usat el producte químic Dimilin per fumigacions a Palma (Castell de Bellver), però amb informe tècnic de la seva necessitat, i a zones localitzades, i no sempre de forma aèria.
“Hi ha sistemes i productes alternatius més saludables per la natura, més econòmics, més eficients, etcètera. I la Conselleria no en vol sentir ni parlar, i ja començant a fumigar obviant la contestació social i política de gran part de la societat”.
Comissió Europea ja ha contestat a GOB per la denúncia per incompliment de la normativa ambiental, Europa ja l'està estudiant. “Pareix que el Govern no fumigarà a zones de Natura 2000, però i la resta?”, demana Truyol.
A més, “es fa en pla colonial”, és a dir que és una gran empresa semipública com Tragsa, depenent del Ministeri que fins fa poc dirigia Cañete, la que fa aquesta feina. Una empresa avesada a fer operacions d’aquestes per la península: “28.000 hectàrees de massa forestal (descomptant la serra de Tramuntana, on en teoria no es faran fumigacions), potser a la península no són res, però aquí són més del 25% dels boscos Balears”.
|