El darrer curs del TIL
Article d’opinió de Biel Barceló, coordinador de MÉS per Mallorca.
El curs escolar 2014-2015 serà el darrer curs en què s´aplicarà el TIL. Una nova majoria parlamentària, alternativa a l´actual PP tan radicalitzat, derogarà aquest despropòsit pedagògic fruit de l´obsessió del president Bauzá contra la nostra llengua; i un nou Govern recuperarà el camí del diàleg i el consens com a metodologies per a definir les línies mestres de les polítiques educatives en aquest país.
Això serà a partir del curs 2015-2016, després de les eleccions del proper mes de maig. Ara, però, comença el curs escolar amb la mateixa manca de diàleg i el mateix autoritarisme que ha caracteritzat per desgràcia aquests dos darrers anys. Durant aquesta legislatura els responsables polítics del PP s´han dedicat a atacar els docents, en compte de considerar-los uns aliats en la lluita contra el fracàs escolar i en l'assoliment de nivells òptims de qualitat. La persecució, justificada amb el fals pretext de la lluita contra la "politització de les aules", ha arribat fins al punt d´obrir expedients disciplinaris per motius polítics i d´animar a les famílies a denunciar els professors dels seus fills. Una depuració en tota regla.
El desconcert de tota la comunitat educativa ha estat evident. El Govern ha perpetrat la retallada més gran del pressupost d´educació des de la transferència d´aquesta competència (120 milions manco, 1.000 professors i mestres manco, increment de ràtios d´alumnes per aula, retallada de programes socials i ajudes per menjador i compra de llibres...). I mentrestant, no ha escoltat ningú: l´autoritarisme, la manca de diàleg i la imposició de les dèries lingüístiques del president, en contra de qualsevol criteri pedagògic o professional, ha estat la marca de la casa. La conseqüència ja la coneixem: el PP de Bauzá ha estat l´artífex del conflicte educatiu més gran que hi hagi hagut en tota la època democràtica en el nostre país.
La comunitat educativa d´aquestes illes necessita com el pa un Govern que aturi els atacs al sistema educatiu, que hi repari el mal causat, que dialogui de manera sincera amb tot el sector, que valori els docents, que tengui en compte l´opinió de pares i mares, d´experts... I sobretot, un Govern que cuidi la baula més feble d´aquesta cadena: els alumnes. Si els governants d´un país han de tenir una obsessió en matèria educativa, aquesta ha de ser la preocupació perquè els nins i nines acabin el seu pas pel sistema educatiu essent persones ben formades, crítiques, lliures, capaces de tirar endavant el seu projecte de vida i de contribuir a millorar i a cohesionar la nostra societat i projectar-la cap al futur. Lamentablement, en aquest punt el Govern actual està fracassant estrepitosament.
Apel·lar una vegada més al president Bauzá, a la consellera Camps i al seu equip per tal que aquest curs que comença es reprengui el seny i el diàleg i pugui arribar a ser un curs normal és, dissortadament, una utopia. La comunitat educativa i moviments polítics com ara MÉS per Mallorca ja hem de preparar el futur de l´educació pensant en el mig i el llarg termini. Un futur que passa per millorar l´ensenyament de llengües (català, castellà i anglès, sí, però també alemany, francès...) i, sobretot, passa per afrontar els vertaders problemes de l’educació: lluitar contra el fracàs escolar, dotar les escoles dels recursos adequats, respectar l’autonomia dels centres, escoltar docents, alumnes, pares i mares... Tot això, desterrant definitivament de les aules l’autoritarisme i el messianisme.
MÉS creu en l´educació com una inversió de futur. Cada euro invertit genera oportunitats socials, estableix un teixit social de ciutadans que faran créixer l´economia i generaran benestar. L´educació compensa desigualtats i genera democràcia. L’educació ha de donar resposta a un model econòmic sostenible perquè sabem que el fracàs escolar no ve motivat per la llengua en què s´imparteixen les classes, sinó perquè, fins fa poc, el model econòmic conduïa a l´abandonament escolar oferint llocs de feina de baixa qualificació professional. S’haurà de tornar la confiança cap als docents i la recuperació del prestigi social. I s’haurà d’invertir en l´èxit escolar com a principal objectiu educatiu. Tot això es podrà fer amb l’esforç de tota la comunitat educativa i comptant amb tots aquells qui l’actual Govern ha arraconat.
Tot això començarà el curs 2015-2016. Fins llavor, farem feina cada dia amb un somriure perquè sabem que el futur serà millor, perquè el podrem decidir entre tots i totes.
|