"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 24/07/2014

L’atur de llarga durada es consolida com a problema estructura del mercat laboral de Balears

Les dades de l’Enquesta de Població Activa publicades avui reflecteixen una crua realitat per a moltes persones i famílies: o viuen condemnats a l’atur o tenen un treball precari. Fina Santiago: “Caminam cap a una economia de subsistència i de precarietat”La diputada Fina Santiago valora les dades de l’EPA que s’han fet públiques avui i ressalta que l’atur baixi i l’ocupació pugi és una bona noticia sobretot per les persones que han aconseguit fenia. Però les dades de l’EPA ens apunten que “camiam cap a una economia de subsistència i de precarietat”.

 

En aquest sentit, MÉS per Mallorca considera que les dades de l’EPA confirmen dues realitats:

 

- el deteriorament de la qualitat de les relacions laborals: El percentatge de població assalariada amb contracte temporal és el més alt d'ençà que entrà en vigor la Reforma Laboral del PP: 27,6% enguany (25,9% l’any passat i 25,6% any 2012).

 

- es consolida l’atur de llarga durada com problema estructural del mercat laboral de Balears: Un 14,4% de la població aturada ho és des de fa més d’un any i un 33,9% des de fa més de dos anys.

 

“Aquestes dades manifestes com s’està sortint de la crisi: amb contractes temporals, és a dir, treball en precari”, afegeix la diputada Santiago.  

 

D’altra banda, MÉS per Mallorca alerta que aquest trimestre (abril, maig i juny) és extraordinàriament estacional per a les Illes Balears. “Enguany la Setmana Santa ha coincidit amb l’inici de la temporada turística. No obstant això el trimestre acaba amb 118.000 persones aturades”.

 

Aquesta població aturada baixa un 11,33% en termes interanuals per l'afecte extraordinari de doble estacionalitat abans comentada, i per la minva de població activa (les persones que poden i volen treballar) que, en relació a l’any anterior, baixa en 10.000 persones.

 

De fet, la taxa d’activitat d’aquest trimestre ha baixat en relació als dos anys anteriors tal i com mostra la següent gràfica (d’elaboració pròpia):

 

 

“Desprès de tota les mesures d’austeritat, de la reforma laboral, del control del dèficit, del rescat als bancs, la taxa d’atur continua amb un 24’47%, amb aquesta dada ningú raonable pot dir que sortim de la crisi”, afirma Fina Santiago. El total d’aturats 5.622.900 és encara més alt que el de l’any 2011 (5.273.600), i això amb en un estat que perd població perquè els immigrants retornen al seu país d’origen i els joves emigren.

 

“Quantes EPAs necessiten més per donar-se’n compte que la política econòmica que estan practicant no està servint per crear llocs de feina estables, perquè les persones puguin tenir un projecte de vida en base a la seva capacitat de feina i d’uns ingressos estables?”, es lamenta la diputada Santiago.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: