El Grup MÉS proposa una comissió d’investigació sobre la dilapidació de Sa Nostra
Miquel Àngel Mas: “com a societat ens hem de demanar què ha passat amb Sa Nostra. Per què s’ha dilapidat un patrimoni financer, econòmic, social i cultural de més de 130 anys d’història. No es tracta de fer retrets, sinó d’aprendre dels errors per no tornar-los a cometre en el futur”
El Grup MÉS ha registrat al Parlament una petició per crear una comissió d’investigació sobre el procés de reestructuració bancària de Sa Nostra. El diputat Miquel Àngel Mas afirma: “Sa Nostra ja no és nostra, i el Govern encara no ha explicat per què”
Mas recorda que Sa Nostra es va crear l’any 1882. Els seus objectius originals eren fomentar l’esperit d’estalvi entre les famílies treballadores, i aplicar una part dels beneficis a obres de beneficència. El crack econòmic del 1929 va acabar arrossegant el Crèdit Balear, l’any 1934. Sa Nostra se’n va salvar aplicant els principis d’estalvi, austeritat i prudència.
L’any 2007 Sa Nostra tenia 230 oficines, 650.000 clients, 1.500 treballadors i una quota de mercat del 30%. Era una caixa molt estimada i valorada pels ciutadans de les Illes Balears.
Ara, el 2014, després de la compareixença parlamentària del conseller d’Hisenda, sabem que Sa Nostra té un 1,8% de BMN, grup que té el centre de decisió a Múrcia. “Avui Sa Nostra és una anècdota”, resumeix el diputat del Grup MÉS, que lamenta que “130 anys d’història han desaparegut en un no res. Les caixes són eines financeres i eines de país, i obvi que amb la dissolució de Sa Nostra dins BMN hem perdut una eina de país”.
Miquel Àngel Mas explica: “com a societat ens hem de demanar què ha passat amb Sa Nostra. Per què s’ha dilapidat un patrimoni financer, econòmic, social i cultural de més de 130 anys d’història. No es tracta de fer retrets, sinó d’aprendre dels errors per no tornar-los a cometre en el futur”.
El diputat recorda que altres comunitats autònomes com ara Catalunya, Aragó, Extremadura o Galícia han aprovat crear comissions d’investigació sobre el procés de reestructuració de les caixes (en el cas del Parlament gallec, per unanimitat), i confia que PP i PSOE se sumin a la petició al Parlament balear.
Grup MÉS demana al Govern que no permeti que Fundació Sa Nostra perdi Can Tàpera
Per altra banda, Mas també ha instat el Govern a no autoritzar l’operació de la Fundació Sa Nostra per poder fer una hipoteca amb mandat de venda per un total de 4,6 milions d’euros a Can Tàpera. I adverteix: “D’aquests 4,6 milions, sembla que gran part és per avalar els deutes d’un tercer: de Sa Nostra amb BMN. Això podria ser contrari a la legalitat, en la mesura en què es disposarien béns fundacionals a objectius no contemplats dins els estatuts de la Fundació (indemnitzacions de treballadors de societats terceres, per avalar deutes de tercers...)”.
El Grup MÉS ha demanat al Govern l’expedient, per poder-lo analitzar. Dia 2 de juliol acaba el termini perquè el Govern es pronunciï sobre l’operació. Si no respon, s’entendrà que s’haurà autoritzat per silenci administratiu. ť
|