"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/02/2005

El PSM presenta propostes “democratitzadores” per al reglament del Consell de Mallorca

El grup de consellers de PSM veu possibilitats d’entesa en la modificació del Reglament del Consell perquè s’avança en la idea de crear un mini-ple de control i debat polític.

Des del PSM recorden que es tracta d’una proposta que havia presentat el seu grup en la negociació de l’anterior Reglament i que, tot i que va arribar a formar part d’esborranys, va decaure quan PP-UM decidiren aprovar un Reglament d’esquenes a l’oposició.

El PSM anima a UM a començar a aplicar en el Consell el canvi d’estil que proposa al PP, i que, per tant, corregeixi els dèficits democràtics que ha anat introduint a la institució. En aquest sentit, pensen que la negociació del Reglament és una magnífica ocasió.

La proposta del PSM consisteix, grosso modo, a impulsar l’increment de competències i protagonisme polític dels Consells, i, alhora, preveure prou mecanismes de control, debat polític i participació ciutadana.

Al seu parer, mantenir un Ple i una comissió cada mes, amb les iniciatives de l’oposició greument retallades, resulta inacceptable. En el cas del PSM recorden que només poden comptar amb una moció i una pregunta oral per mes.

El PSM considera que, malgrat les verbalitzacions d’UM contràries a caracteritzar el Consell com a Administració Local, no actuen en conseqüència quan no els convé. Posen com a exemple que la Presidenta moderi els Plens o que Munar i Nadal s’acullin al règim d’incompatibilitats municipal en comptes de l’habitual en els executius.

El PSM afirma que si s’arriba a crear una comissió política, amb les suficients garanties de solemnitat i publicitat en els debats, s’alleugeriran les funcions del Ple. Així, apunten que si la comissió assumeix tasques de control (preguntes i interpel•lacions al Govern), se podran plantejar limitacions raonables d’aquests mecanismes en el Ple. En la darrera reunió dels grups, el PSM va proposar, a més, que si es creava la figura de la “proposició”, és a dir, una proposta d’actuació adreçada al govern del Consell o a d’altres administracions, i aquestes es votessin en la dita comissió política, se podrien produir aproximacions sobre la limitació de mocions en el Ple. Tanmateix, el PSM recorda que el Parlament té un Ple i vàries comissions cada setmana.

Des del PSM també demanen un ple específic, amb procediment previ participatiu, per debatre els pressupostos, regular els debats per diferenciar clarament els grups polítics del Govern insular (una confusió que –al seu parer- UM fomenta), garantir que determinats temes vagin a Ple, i especialment una millora en els mecanismes de participació ciutadana, eliminant les traves que establiren PP i UM, com ara per assistir als plens de la institució.

Un altre tema important per al PSM és que en la composició de les comissions no s’alteri la relació de forces representada en el Ple, tal i com està succeint ara per primera vegada en la història del Consell. En efecte, ara tot i que la suma d’EU-Verds, o del PSM, amb el PP representen la majoria en el Ple, no és així en comissió.

En general, el PSM voldria que aquest nou debat permetés un consens en les regles del joc i un major respecte per la tasca de l’oposició, abandonant la intenció de fer del Consell la institució d’un grup polític determinat, això afectaria a gestos com l’ús de la Sala de premsa, l’aportació de documentació a l’oposició, etc.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: