"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 25/04/2014

MÉS presenta una esmena a la totalitat al projecte de llei de finançament dels consells

El grup parlamentari ha registrat també 33 esmenes parcials al projecte ja que considera que “es tracta d’una llei que no aporta ni més recursos, ni més estabilitat, ni més autonomia als consells insulars”.El diputat menorquí del Grup MÉS, Nel Martí, i el portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Joan Font, han manifestat avui el seu rebuig al projecte de llei de finançament dels consells insulars ja que asseguren que es tracta d’un projecte de llei més propi de l'Estatut d'Autonomia de 1983 que no de la revisió del 2007.

 

Segons Martí, “l'Estatut vigent atorga un protagonisme i una rellevància als consells insulars, com institucions de la CAIB i governs a cada una de les illes, i el text proposat ara pel Govern no ho té en compte”. El diputat menorquí lamenta que el text no doni compliment als principis d'autonomia financera i de corresponsabilitat fiscal, i que tampoc garanteix un nivell de prestació i qualitat dels serveis igual per a totes les Illes.

 

Des de MÉS recorden que la corresponsabilitat fiscal suposa assumir la majoria d'edat dels consells, així com també participar tant en la despesa de recursos com en la recaptació. Asseguren que aquest fet permetria evitar o reduir els efectes de la manca de liquiditat de les institucions insulars, dependents en més del 80% de les aportacions en forma de subvenció del Govern de la CAIB.

 

Per altra banda, Joan Font, ha criticat el tracte que fa la llei dels consells alhora de rebre recursos. El conseller ecosobiranista ha lamentat que, a dia d’avui, "cobrin abans les empreses públiques que els consells". Font ha continuat manifestant que “si els consells són comunitat autònoma, com diu l'Estatut, els recursos i l'accés a aquests recursos s'han de fer d'una altra manera”.

 

En aquest sentit, el Grup MÉS presenta una esmena amb la intenció que el crèdit disponible dels consells no depengui d'una transferència ordinària del Govern, sinó que s'aprovi directament amb la llei de pressupost de la CAIB.

 

Segons Martí, “una llei així no pot ser una llei de finançament definitiva ja que no dóna estabilitat ni seguretat als consells i tampoc ha estat ni pactada amb els grups amb representació a les institucions insulars i, per tant, no tindrà la unanimitat del Parlament”.

 

Finalment, MÉS considera molt greu que una llei elaborada el 2014, quan ja està aprovada la Llei Montoro, no contempli el nou escenari creat per a la reforma de l'administració local, fet que podria derivar en l'assumpció per part del consells de noves competències per a les quals no té un finançament previst.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: