"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 10/04/2014

El pla de mitigació del canvi climàtic ha d’incloure un calendari de tancament d’es Murterar

El Grup MÉS considera que la central tèrmica i la incineració de residus són els dos aspectes més qüestionables del pla presentat ahir pel GovernPer al Grup MÉS és una bona notícia que el Govern es plantegi el 2020 uns objectius més ambiciosos que la pròpia Unió Europea en matèria de reducció de les emissions de CO2, tot passant del 20 al 30%.

 

No obstant, el diputat del Grup MÉS David Abril considera que aquest objectiu és un “brindis al sol” perquè “si el nou cable elèctric entre el continent i les Illes –sobre el qual el Govern vol fer pivotar les energies renovables– no va acompanyat d’un calendari concret de tancament de la central tèrmica d’es Murterar, la reducció d’emissions serà poc significativa”.

 

Cal recordar que només la central de carbó del Port d’Alcúdia genera ella tota sola gairebé la meitat dels 10 milions de tones de CO2 generat a Balears, i per tant “per molt de cable elèctric i gas que hi duguem, s’ha de pensar a mig termini en tancar aquesta central, i això ni el Pla de Mitigació del canvi climàtic ni el Pla Director d’Energia que el Govern ha de definir enguany sembla que s’ho plantegin”, ha assenyalat Abril.

 

Per altra banda, el diputat del Grup MÉS ha recordat que en matèria de transports, que és un altre àmbit en el qual incidir, perquè genera un terç de les emissions de CO2, el cotxe elèctric per ell tot sol no arreglarà tampoc res mentre no s’aposti clarament pel transport públic (enlloc de boicotejar-lo com fan aquests dies amb una nova pujada de tarifes a SFM), i la Llei de Transports, que aviat es debatrà al Parlament, doni cabuda a polítiques de mobilitat sostenible.

 

Finalment, David Abril ha criticat que en matèria de residus el Pla de Mitigació “doni cobertura a uns objectius de reciclatge que són molt minsos, del 50% quan a Europa parlam d’almenys un 65%, per donar cobertura a la importació i incineració de residus a Mallorca”.

 

El Grup MÉS presentarà aquests dies una proposició no de llei perquè aquest pla, que s'hauria de sotmetre a participació ciutadana, es modifiqui i introdueixi mesures que facin realment efectiu l'objectiu de reducció d'emissions del 30%, que compartim. I que es faci un Pla d'Adaptació al Canvi climàtic, ja que les illes som extremadament vulnerables davant els canvis que el darrer informe del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de Nacions Unides va presentar fa uns dies.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: