MÉS per Palma fa una crida als ciutadans per denunciar els abocadors il·legals
La regidora Neus Tuyol inicia una campanya a les xarxes socials per detectar nous abocaments il·legals i ajudar a denunciar-los a EMAYA. Aixà mateix, “exigeix a l’empresa pública que actuï de forma més contundent per evitar-los i implanti mesures eficients per eradicar-los”
MÉS per Palma ha denunciat fins a 41 abocadors il·legals i descontrolats en els darrers tres anys, la majoria dels quals han estat netejats però lamentablement també alguns d’ells al cap del temps s’han reproduït. Tres d’ells han estat aprovats avui a les Juntes de Districtes Nord i Platja de Palma. És per això que la coalició fa una passa més endavant i anima a tots els ciutadans a denunciar qualsevol abocador il·legal que detectin per tal d’alertar a EMAYA perquè sigui netejat.
“El més important és que els ciutadans siguin conscients que aquesta és una problemàtica real, mediambiental greu i que mereix una atenció i dedicació especial d’EMAYA”. La regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol, fa una doble crida també a l’empresa municipal de neteja perquè està comprovat que el que s’ha fet fins ara “ja no funciona”.
En aquest sentit, i segons les pròpies xifres d’EMAYA, Cort s’ha gastat més de 350.000 euros durant el 2013 en netejar els abocadors incontrolats i il·legals. “EMAYA simplement es dedica a fer nets els solars però s’ha demostrat que és insuficient i ineficient perquè en poc temps tornen a estar bruts”. Per això, exigim que es desenvolupin accions concretes per acabar amb aquest incivisme, es persegueixi als propietaris dels solars perquè blindin els accessos, i s’augmenti la conscienciació ciutadana. “S’han d’implementar accions per donar alternatives a la gent per tirar els seus residus a espais habilitats, i evitar que vagin a un descampat”.
“Estam davant un problema de civisme però també és un perill per a la salut i el medi ambient ja que els residus abandonats poden ser contaminants, i per tant nocius i perillosos per a les persones i el medi ambient”.
Prevenció i conscienciació
En els darrers casi tres anys, el grup municipal ha denunciat fins a 41 abocadors il·legals però sobretot ha presentat propostes per atacar frontalment aquest tema i treballar per evitar que es reprodueixin. Aquestes propostes han estat aprovades per l’equip de govern de Cort i amb el suport explícit del regidor de Medi Ambient, Andreu Garau, però cap d’elles s’ha posat en marxa. Aquestes són:
- Ampliació de la xarxa de PUNTS VERDS per facilitar als ciutadans alternatives més responsables i eficients on tirar els residus no desitjats, amb un sistema de recollida selectiva. Proposta aprovada al ple del 26 d’abril del 2012. Però encara no s’ha fet res al respecte.
- Implantació d’un sistema de recollida de residus voluminosos als barris i pobles per donar una alternativa a les persones que tenen dificultats per traslladar els seus residus als punts verds o abocadors legals. Cada zona tendria un dia i hora al mes per treure les deixalles als punts de recollida del barri. Això suposaria avançar cap un model més sostenible de gestió dels residus: reduiríem abocaments incontrolat, reciclaríem més, més recollida selectiva,… Proposta aprovada al ple del 27 de juny del 2013, per implantar un sistema pilot a diferents barris de Palma. Però encara no s’ha fet res al respecte.
- Pla d’acció i conscienciació “ABOCADORS 0” per posar a l’abast dels actuals delinqüents ambientals alternatives per evitar que llencin enderrocs a qualsevol lloc i si són reincidents puguin ser perseguits amb major contundència. Proposta aprovada al ple del 25 de juliol del 2013. Però encara no s’ha fet res al respecte.
Campanya de denúncia ciutadana
Davant la inacció manifesta de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palma en totes aquestes propostes, la regidora de MÉS per Palma Neus Truyol inicia avui un campanya informativa i de denúncia ciutadana per canalitzar les demandes de la ciutadania que detecti abocaments il·legals i incontrolats i traslladar-les a EMAYA per a que actuï en conseqüència.
“Denunciar una activitat il·legal suposa combatre el fet amb un doble objectiu: solucionar la situació i fer net l’abocador, i al mateix temps augmentar el nivell de conscienciació que es tracta d’un fet incívic”, afirma Truyol.
Per dur a terme aquesta campanya de denúncia, la coalició habilita un espai a la web “STOP Abocadors il·legals” i una pàgina al facebook (https://www.facebook.com/AbocadorsIllegals?ref=notif¬if_t=page_name_change) junt amb una imatge que circularà per les xarxes socials per tal de donar a conèixer aquesta acció 2.0.
A continuació us adjuntam la imatge mencionada i les tres denúncies dels abocadors aprovats avui a les Juntes de Districte Nord i Platja de Palma. ť
|