"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 18/02/2005

L’Entesa demana votar No a la Constitució Europea perquè es torni a redactar tenint en compte l’Europa dels Pobles i incloguent-hi el català

L’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) davant el referèndum pel Tractat per a la Constitució Europea del proper 20 de febrer, demana a la ciutadania d’Eivissa i Formentera un vot contrari perquè no recull l’Europa dels pobles.

Els nacionalistes denuncien que el tractat no està en harmonia amb l’Europa més social, més justa i solidària, més respectuosa amb el reconeixement de les nacions sense estat. Per tant, no respon a les necessitats i aspiracions d’Eivissa i Formentera de comptar amb el màxim autogovern ni a les de les Illes Balears com a entitat nacional diferenciada. Els nacionalistes veuen amb preocupació que es consagra l’Europa dels estats i s’està convidant a abandonar el somni de construir una Europa dels pobles.

L’Entesa (ENE) desitja un tractat que reconegui els drets nacionals de les nacions sense estat que reculli el dret a l'autodeterminació i que prevegui l’ampliació interna de la UE (aquests tres aspectes són negats per la proposta que es votarà). Es consagra, amb totes les conseqüències, l’Europa dels estats i s’esvaeix el somni de construir una Europa dels pobles.

A més, l’Entesa (ENE) denuncia que la llengua catalana no figura al tractat que votarem i no en serà una llengua oficial. Malgrat que s’aprovi el memoràndum de l’Estat espanyol (i ja veurem en quines condicions) no es demana la plena oficialitat del català, que restarà com a una llengua de segona amb menys drets que el castellà i que altres llengües europees de molt menys pes demogràfic i social.

L’Entesa (ENE) aposta per més 'Europa', per una autèntica Constitució europea que empari la diversitat i el pluralisme dels pobles europeus, que creï un veritable ens polític que depassi els estats. Una aposta per una Constitució que ens reconegui com a poble, amb dret a un estat propi, que ens garanteixi la nostra veu directa a Europa i en la nostra llengua.

I, es demana ara el No, perquè qualsevol reforma posterior haurà de comptar amb el consentiment dels 25 membres de la UE, és a dir, unanimitat. L’Entesa (ENE) sap que això serà molt difícil. La UE és un gran projecte, és un gran èxit històric, però que hauria de derivar cap a una Europa que ens sigui cada vegada més estranya. Una altra Constitució europea és perfectament possible i desitjada.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: