El Grup MÉS presenta al·legacions per aturar les prospeccions petrolieres a les costes balears
L’eurodiputat Raül Romeva (Verds-ALE) apunta: “la responsabilitat directa és del Govern de l’Estatâ€; i adverteix: “si no aturem aquest projecte, la Mediterrà nia es podrà omplir de prospeccions que afectaran totes les activitats econòmiques, socials i ambientals de manera irreversibleâ€.
El Grup Parlamentari MÉS ha presentat avui al·legacions al projecte de prospeccions petrolieres davant les costes de les Illes Balears (concretament, a l’estudi d’impacte ambiental del projecte de la petroliera Cairn Energy entre el Golf de València i Eivissa). El grup en sol·licita la declaració d’impacte ambiental negativa “pels elevats impactes ambientals i socioeconòmics que generarà i per l’unànime rebuig social que ha provocat”. La coalició també ha registrat una proposició no de llei perquè el Parlament s’hi pronunciï.
El portaveu del Grup MÉS, Biel Barceló, i el diputat David Abril han comparegut en roda de premsa acompanyats per l’eurodiputat Raül Romeva, del Grup Parlamentari Verds-ALE a Brussel·les. Barceló ha destacat “l’amenaça que suposen aquestes prospeccions per al nostre medi ambient i la nostra economia. El fet de ser unes illes turístiques implica que el nostre desenvolupament econòmic és incompatible amb les prospeccions petrolieres davant les nostres costes”.
Per la seva banda, David Abril ha afirmat que “estam cansats de declaracions institucionals, ara és el moment de passar de la retòrica als fets”, i ha instat el Govern Bauzá a pressionar el Govern de l’Estat per tal d’aturar les prospeccions. “A Eivissa s’hi estan presentant milers d’al·legacions. El Parlament ja ha dit NO. El PP diu NO. Fins i tot en Matutes diu NO. El que fa falta és que passin als fets”.
Raül Romeva: “si no ho aconseguim aturar ara, no hi haurà aturador”
Raül Romeva, al seu torn, ha apuntat que “la responsabilitat directa de permetre o d’aturar el projecte de Cairn Energy és del Govern de l’Estat”. I ha advertit que si tota la mobilització social que està generant l’oposició al projecte no serveix per aturar-lo “estarem sentant un precedent molt perillós perquè d’aquí a quatre dies no estiguem parlant d’una proposta, sinó que ens omplim el Mediterrani de possibles prospeccions d’aquestes característiques, amb totes les conseqüències que això té. Si aquí s’obre aquesta porta, no hi haurà aturador. I el cost social serà deixar el Mediterrani completament mort i d’afectar una sèrie d’activitats econòmiques, socials, ambientals, ecològiques, de manera absolutament irreversible”.
“No té cap sentit seguir apostant per un model energètic fonamentat en les energies fòssils”
Romeva ha explicat, finalment, que la qüestió de les prospeccions petrolieres al Mediterrani no són un tema aïllat, sinó que afecten al sistema energètic global: “en un moment en què constatem que la dependència dels hidrocarburs és un problema, el que no té cap sentit és seguir apostant per un model energètic fonamentat en les energies fòssils. No té cap explicació lògica, en termes de necessitats energètiques, voler aconseguir, amb tots els riscos que això comporta, escurar les engrunes que ens han quedat en el plat dels hidrocarburs. Això només és abundar en un menú que ja ha caducat”. I ha afirmat que allò desitjable seria apostar de manera ferma per incrementar significativament el pes de les energies renovables.
La visita de l’eurodiputat del grup Verds-ALE a Balears s’emmarca en la ronda de visites que està fent per retre comptes del seu mandat com a europarlamentari, ja que després de 10 anys a la cambra europea deixarà l’escó. Biel Barceló i David Abril han agraït la feina de Raül Romeva i la disponibilitat que ha tengut per traslladar a les institucions de la Unió Europea aquelles qüestions i iniciatives que des del Grup MÉS se li han fet arribar.
|