"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 15/05/2013

MÉS per Mallorca denuncia que la instrucció d’Educació que aplica el decret de TIL és il·legal

La Conselleria, en mans d’un PP “cada vegada més sectari i obcecat”, actua contra la llibertat dels centres, ataca el català i deteriorarà l’ensenyament: “el Govern sotmet a la comunitat educativa a un setge inhumà i a un mobbing col·lectiu”La coalició MÉS per Mallorca denuncia que la instrucció de la Conselleria d’Educació que detalla com s’ha d’aplicar el decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) és il·legal. Segons la coalició d’esquerra mallorquinista, per dues raons. En primer lloc, perquè una norma de rang inferior no pot modificar un decret (i la instrucció de la Conselleria ho fa). En segon lloc, perquè el tipus de norma que ha de desenvolupar un decret és una norma reglamentària, i la instrucció no ho és. Des de MÉS per Mallorca denuncien que el PP evita la norma reglamentària perquè volen evitar la negociació amb els sectors afectats (en aquest cas, la comunitat educativa), a la qual estarien obligats.

 

La instrucció duplica l’obligació d’hores en anglès i en castellà respecte al decret

 

En relació al contingut de la instrucció, modifica el decret empitjorant-lo. Mentre el decret obliga a utilitzar l’anglès, el castellà i el català com a llengües vehiculars d’un mínim d’una assignatura (no lingüística) en cada llengua, la instrucció duplica aquesta obligació. És a dir, la instrucció obliga a impartir un mínim de dues assignatures no lingüístiques en anglès, castellà i català (un mínim del 20% per llengua).

 

A més, la instrucció estableix que l’assignatura de religió no computa a aquests efectes. Des del Grup MÉS avancen que demanaran a la consellera Camps per què s’hi exclou la religió, ja que ho troben inexplicable.

 

Un “setge brutal” i “mobbing col·lectiu als docents”

 

MÉS per Mallorca denuncia que la Conselleria canvia les regles del joc a cada moment, amb la intenció de retallar tot el que pot el marge de maniobra dels docents i dels centres. La coalició vol donar suport a la comunitat educativa davant el “setge brutal i el mobbing col·lectiu” a què la sotmet el Govern del PP, “cada vegada més sectari i obcecat en atacar la llengua catalana, la llibertat dels centres i la comunitat educativa en general”.

 

Des de la coalició afirmen que la imposició d’aquest model (que a més es fa sense consens i  sense cap tipus de negociació) deteriorarà la qualitat de l’ensenyament. “No és veritat que qui està en contra d’aquest model està en contra de l’anglès. Tothom vol que els nins aprenguin anglès. Ara bé, d’aquesta manera l’únic que s’aconseguirà és que els nins necessitaran reforç en la resta d’assignatures i que s’incomplirà l’article 20 de la llei de normalització lingüística segons el qual tots els alumnes han d’acabar el període d’escolarització amb un domini de les dues llengües oficials”.

 

MÉS per Mallorca recorda que el decret de TIL vulnera l’Estatut, ja que va en contra de l’obligació de tots els poders públics de promoure la llengua pròpia, i també l’article 20 de llei de normalització lingüística.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: