"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 19/04/2013

MÉS per Mallorca: “Bauzá només té dos objectius: enriquir-se i atacar la llengua catalana”

La coalició qualifica el president d’“enemic públic número 1 de la nostra llengua” i “dinamitador del consens lingüístic”, després que el Govern hagi aprovat un decret de llengües que només pretén rebaixar les hores lectives en catalàLa coalició MÉS per Mallorca ha qualificat avui el president Bauzá com a “enemic públic número 1 de la llengua catalana” i considera que dinamita el consens lingüístic, després que el Consell de Govern hagi aprovat el decret de llengües.

 

El diputat Antoni Alorda considera que, més que el joc al Govern d’entrar en el detall de cada una de les propostes, cal desemmascarar i plantar cara al veritable objectiu de fons, que, en el cas del decret de llengües, considera que és reduir  les hores lectives en català a l’ensenyament. “A Bauzá el mou una obsessió malaltissa per atacar la llengua pròpia d’aquest país”, afirma Alorda tot fent un repàs de les diverses iniciatives contra l’oficialitat de la llengua pròpia, de qüestionament de la unitat o, en general, per dificultar el procés de normalització lingüística, fins i tot al dictat d’organitzacions d’extrema dreta antimallorquinista com ara el Círculo Balear

 

“Dinamitador del consens lingüístic”

 

Alorda considera que el decret aprovat avui és una “absoluta irresponsabilitat”, ja que desballesta el consens lingüístic a les aules i creu que serà de molt difícil aplicació pràctica. Els mallorquinistes recorden que el decret de mínims, que garantia el 50% de les hores lectives en català com a llengua vehicular de l’ensenyament, havia estat aprovat per un Govern del PP i era un punt de mínim comú denominador entre totes les forces polítiques i actors socials que permetia caminar cap a la normalització lingüística des del consens. El decret de Bauzá fa saltar aquest consens pels aires. A més, el diputat apunta que el decret suposa “una nova intromissió en l’autonomia dels centres i un nou atac a la llibertat dels docents i a la convivència a les aules”.

 

Garantir el coneixement de l’anglès i el castellà, des del respecte al català

 

Alorda ha insistit que l’objectiu de la coalició MÉS per Mallorca és garantir el correcte coneixement de l’anglès i del castellà des del respecte a la llengua catalana com a llengua comuna de la comunitat educativa, i des de la consideració que la llengua pròpia d’aquest país necessita un especial suport institucional per tal de caminar cap a la plena normalització lingüística i cap a la igualtat lingüística real entre les dues llengües oficials. “Quan el 90% dels pares varen avalar a principi de curs el model lingüístic vigent, era perquè eren conscients que garantia als seus fills aprendre català, castellà i anglès”, ha dit.

 

Segons MÉS per Mallorca, quan hi ha estudis que apunten que una tercera part de la població no entén la llengua catalana, “és absurd afirmar que el procés de normalització ha finalitzat, sinó que cal donar ple suport a l’escola en la seva impagable tasca de cohesió social i lingüística en una comunitat plurilingüe com la que viu a les Illes Balears”.

 

Així mateix, Alorda creu que el decret provocarà greus dificultats d’aplicació a les escoles i no s’ha tengut en compte el parer dels que estan cridats a aplicar-lo.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: