"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 15/04/2013

La coalició MÉS aposta perquè els ciutadans puguin escollir si volen una República

La coalició presenta propostes al Parlament de les Illes Balears i a l’Ajuntament de Palma per tal de constatar que el sistema de govern republicà és més democràtic i més igualitari que el monàrquic i que sigui el poble qui decideixi democràticament si s’ha d’abolir la monarquia espanyolaDavant l’actual situació política, econòmica i social, amb un descrèdit creixent de la monarquia, la coalició MÉS està convençuda que la ciutadania exigeix canvis institucionals substancials i una regeneració política que aposti per un sistema més igualitari i radicalment democràtic.

El portaveu de la coalició MÉS, Biel Barceló, ha explicat avui en roda de premsa que el grup parlamentari ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) en aquest sentit. “Actualment la ciutadania pateix les conseqüències d’una situació de descrèdit absolut de la monarquia espanyola”, sobretot després dels nombrosos escàndols protagonitzats pel propi Cap d’Estat i altres membres destacats de la família reial, des de la cacera a Botswana fins a la imputació de la Infanta Cristina en el cas Nóos.

“Una societat avançada no pot tenir un règim en el qual el Cap d’Estat sigui hereditari i no sigui escollit per la ciutadania”, ha afegit Barceló.

Al mateix temps, Antoni Verger assegura que “la ciutadania demanda radicalitat democràtica i més que mai recuperar els valors i els principis republicans de la igualtat i la democràcia real”. El portaveu del grup municipal MÉS per Palma també ha registrat una proposició en el mateix sentit i que es debatrà en el proper plenari de Cort previst per al dia 25 d’abril.

La coalició MÉS considera que mantenir un cap de l’estat monàrquic com a major representat de l’estat és anacrònic i de cada vegada més suposa una herència insuportable davant la actuació gens exemplar dels darrers anys de la dinastia borbònica.

 

Les propostes de les dues iniciatives institucionals sol·liciten:

1. Constatar que el sistema de govern republicà és més democràtic i igualitari, per tant, més just, que el del sistema monàrquic.

2. Declarar la institució (Parlament i Ajuntament de Palma) a favor de la República com a forma de Govern. I que, en tot cas, la tria entre Monarquia i República ha de ser decidida pel poble.

I 3. Considerar que tot els títols nobiliaris no han de tenir cap mena de reconeixement

 


A continuació us adjuntam la PNL i la proposició mencionades.


Documents

Proposició No de Llei al Parlament relativa a la República (163 KB)
Proposició a Cort relativa a la República (362 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: