"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 25/02/2013PSM i Entesa conflueixen reclamant un “canvi radical de sistema” amb l’estat propi com a horitzó

Biel Barceló és elegit secretari general amb el 95,4% dels vots. Reclama “un procés constituent” per aconseguir “un canvi radical de sistema” i exercir el “dret de decidir”: “volem més democràcia, més benestar i més sobirania, tres conceptes indestriables”

El PSM i Entesa per Mallorca ja han confluït en un partit unitari: el PSM-Entesa. El Congrés de confluència celebrat aquest dissabte al Teatre de Petra ha conclòs amb la proclamació de la nova Comissió Executiva, que estarà dirigida per Biel Barceló com a secretari general (ha estat elegit amb el XX% dels vots). La direcció també comptarà amb Joan Verger com a secretari d’organització i amb dirigents procedents d’Entesa com Jaume Sansó, Mercè Bujosa o Aina Bernad. Guillem Rosselló serà el secretari de finances.

 

En el decurs del Congrés s’han aprovat els Estatuts del PSM-Entesa (amb un 92% dels vots favorables, un 3,6% en contra i un 4,4% d’abstencions), la ponència d’estratègia política (amb un 96,7% de vots a favor, 1,1% en contra i 2,2% abstencions) i la ponència d’organització (97,9% a favor, cap vot en contra i 2,1% d’abstencions). La Comissió Executiva està integrada per una Comissió Permanent de 10 membres i per 10 vocals. Aquests darrers han estat elegits amb llistes obertes.

 

Els Estatuts aprovats estableixen, entre altres qüestions, un funcionament assembleari per a la presa de decisions, i inclouen la possibilitat de celebrar primàries obertes a tota la ciutadania per elegir els caps de llista de les candidatures electorals. El nom del partit és Partit Socialista de Mallorca-Entesa (PSM-Entesa), i es defineix com “un partit democràtic, nacionalista, progressista i ecologista, amb voluntat de majories socials, que defensa el dret del poble de Mallorca a decidir el seu futur”, i que “treballa per un Estat per a les Illes Balears”.

 

La ponència d’estratègia política, d’altra banda, referma l'aposta per la coalició MÉS per Mallorca com a instrument principal per al canvi polític i social a les Illes Balears, que aspira a "liderar l'alternativa progressista a les polítiques destructores del PP".

 

Més democràcia, més benestar, més sobirania

 

En el discurs de cloenda, Biel Barceló ha remarcat que cal oferir “respostes per lluitar contra la crisi econòmica i social des d’una perspectiva progressista, amb propostes que tenguin com a prioritat els interessos de les persones i no dels mercats financers o dels poderosos”. I ha criticat les “polítiques neoliberals que permeten que moltes famílies s’estiguin quedant sense casa, que permeten el tancament de moltes petites empreses, que permeten gràcies a la reforma laboral situacions inassumibles pels treballadors... Que permeten vergonyes com les del tancament d’Orizonia amb l’espectacle del repartiment de les restes a costa de deixar al carrer a centenars de treballadors i treballadores”.

 

Barceló ha reclamat “un procés constituent perquè els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ens constituïm com a subjecte polític i jurídic sobirà que exerceixi el dret de decidir per canviar tot allò que és urgent canviar”. I ha explicat per què és necessari aquest “canvi radical del sistema”: “perquè volem més democràcia, més benestar i més sobirania. Democràcia, benestar i sobirania son conceptes indestriables per fer de Mallorca una societat lliure”.

 

Biel Huguet s’acomiada de la primera línia política

 

El Congrés de confluència entre PSM i Entesa ha servit també per escenificar el comiat del fins avui president d’Entesa per Mallorca, Biel Huguet, de la primera línia política. Huguet fet balanç dels darrers anys viscuts pel nacionalisme progressista, constatant que des de l’any 2010 el mallorquinisme polític progressista ha encetat “una nova etapa de suma, de cohesió, d’esmena dels errors comesos”, que té avui una fita important i que “està ben encaminada perquè el nacionalisme progressista pugui assolir uns resultats històrics en les properes eleccions al Parlament i als consells, previstes per al 2015”.


Documents

Discurs de Biel Barceló en la cloenda del Congrés PSM+Entesa (1198 KB)
Comissió Executiva del PSM-Entesa (1167 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: