"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 13/07/2012

Rajoy ataca la democràcia i l’estat del benestar

El PSM critica les dures retallades del Govern espanyol, i hi planteja alternatives: sobirania fiscal, reforma fiscal progressiva, eliminació del Senat i les diputacions, reducció de la despesa militar... Biel Barceló reclama eleccions avançades, i la compareixença de Bauzá al ParlamentLa coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha reclamat la compareixença urgent del president del Govern, José Ramón Bauzá, en el Parlament per tal d’obrir un debat sobre com afectaran les mesures anunciades pel president espanyol, Mariano Rajoy, a l’economia i als ciutadans de les Illes Balears.

 

Els portaveus parlamentaris de la coalició, Biel Barceló i Fina Santiago, consideren que les dures retallades del Govern de l’Estat, entre les quals es compten la pujada de l’IVA, la suspensió de la paga extra de Nadal als treballadors públics, la retallada de les prestacions per atur i la supressió d’un 30 per cent de regidors dels ajuntaments són “un frau democràtic”, “un atac a la democràcia i a l’estat social de dret”. La coalició denuncia que amb aquestes mesures “els rics seran més rics, hi haurà un augment considerable de la pobres i la classe mitjana es reduirà encara més”.

 

Biel Barceló ha explicat que el grup parlamentari presentarà una bateria de propostes alternatives, per tal de “retallar als poderosos, i no als més pobres i a les classes mitjanes”. Des de la coalició proposen una reforma fiscal més progressiva, que gravi les grans fortunes, i que inclogui la fiscalitat mediambiental, així com apujar l’IVA als productes de luxe. Respecte a la pujada de l’IVA, Barceló ha afirmat que el president Bauzá “ens ha enganat un 150 per cent”, perquè de prometre un IVA turístic reduït del 4 per cent ha passat a vendre com una notícia positiva la pujada fins al 10 per cent.

 

El portaveu parlamentari de la coalició ha reclamat, així mateix, la sobirania fiscal per poder recaptar els imposts des de les Illes Balears i acabar amb l’espoli fiscal per part de l’Estat. “Només podrem sortir de la crisi si podem decidir sobre l’ús dels nostres propis recursos”, ha dit Barceló.

 

El PSM-IV-ExM també proposa retallar el Senat i les diputacions provincials, en compte de retallar als ajuntaments: Biel Barceló ha indicat que la supressió de regidors “sortirà cara” als municipis petits, on molts regidors fan feina pel poble sense cobrar un sou, tenint com a única remuneració les dietes d’assistència. També proposen la lluita contra el frau fiscal i els paradisos fiscals, reforma de les SICAVs, reducció de la despesa militar, la revisió del tractat amb l’Església, supressió dels privilegis dels polítics, entre d’altres.

 

Balears, una de les comunitats més afectades per les retallades en prestacions d’atur

 

Per la seva banda, la diputada d’IniciativaVerds Fina Santiago ha advertit que les Illes Balears serà de les comunitats més afectades per les retallades de les prestacions per desocupació, ja que les reduccions afectaran a aquelles persones que quedin en l’atur a partir de l’entrada en vigor del “decret de Viernes 13”, com l’ha anomenat. I l’estacionalitat del mercat laboral del nostre país, pel pes del sector turístic, farà que els ciutadans balears s’incorporaran a l’atur de manera massiva després de l’estiu, i es veuran afectats per la nova mesura.

 

Des del PSM-IV-ExM recorden que actualment un 24 per cent de les famílies de Balears estan en situació de risc de pobresa o en situació de pobresa, i calculen que les mesures del Govern de l’Estat provocaran que aquest percentatge s’incrementi 2 o 3 punts.  

 

Des de la coalició d’esquerra nacionalista i ecologista denuncien que les mesures anunciades per Rajoy són un “frau democràtic i un engany a la ciutadania” perquè “fan exactament el contrari del que havia promès el PP en el seu programa electoral”, per la qual cosa reclamen un avançament de les eleccions generals a les Corts espanyoles.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: