"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/06/2012

PSM-IV-ExM, única formació que defensa al Parlament la igualtat jurídica entre català i castellà

La Comissió d’Assumptes Institucionals aprova el dictamen la llei de funció pública. El PP rebutja l’esmena de la coalició per equiparar les dues llengües oficials pel que fa al deure de coneixement, i el PSOE s’hi absté



Avui la Comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament ha aprovat amb els vots del PP el dictamen sobre el projecte de llei de modificació de la llei de funció pública, que elimina el requisit de coneixement de català per a l’accés a la funció pública i rebaixa l’oficialitat de la llengua pròpia del país.

 

El grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa s’ha quedat tot sol defensant l’esmena que introdueix la igualtat jurídica entre el català i el castellà, que ha quedat rebutjada amb els vots del PP i l’abstenció del PSOE. L’esmena presentada pel grup sobiranista i ecosocialista proposa garantir que tots els ciutadans tenguin el dret d’utilitzar les dues llengües oficials, i el dret i el deure de conèixer-les. Amb l’ordenament jurídi actual, es dicrimina el català ja que els ciutadans només tenen el deure de conèixer el castellà.

 

El diputat del PSM, Nel Martí, recorda que l’Estatut de Catalunya reconeix la igualtat jurídica entre les dues llengües oficials en el seu articulat, i que la sentència del TC sobre l’Estatut avala el tractament igualitari de les dues llengües pel que fa al deure de coneixement.

 

Martí lamenta que el PP rebutgi la igualtat lingüística, i apunta que l’actitud dels conservadors demostra clarament que el seu objectiu és la postergació i la marginació del català i, en darrera instància, la seva relegació a llengua residual. El diputat menorquinista també lamenta l’abstenció del PSOE, i remarca la incoherència d’aquest grup, que acusa el PP de genocida lingüístic però no defensa els mínims que suposarien reconèixer la igualtat jurídica entre les llengües oficials del país.

 

Informe sobre la inconstitucionalitat de la llei

 

D’altra banda, el grup PSM-IV-ExM ha sol·licitat un informe al Consell Consultiu sobre el dictamen de la llei de funció pública aprovat avui al Parlament. Des d’aquesta formació dubten de la constitucionalitat de la norma, ja que la supressió del requisit lingüístic per als funcionaris vulnera els drets lingüístics de les persones catalanoparlants, en possibilitar que representants de l’Administració pública no coneguin la llengua oficial i pròpia (i, per tant, no puguin atendre als ciutadans en una de les dues llengües oficials).





Documents

Esmena del PSM-IV-ExM per la igualtat lingüística (201 KB)



      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: