PSM-IV-ExM proposa crear una taxa turÃstica per finançar mesures de desestacionalització
La coalició vol evitar un nou procés de “balearització†i aposta per un model turisme realment sostenible i de qualtiat. Per això demana que el Govern impulsi un Pacte Social i Econòmic per la desestacionalització
La coalició PSM-IV-Entesa i Més per Menorca ha presentat les esmenes al Projecte de llei del Turisme de les Illes Balears.
El portaveu parlamentari, Biel Barceló, recorda que la llei s’ha fet sense el consens del sector i amb informes contraris que no s’han tengut en compte. Per exemple, el del Consell Econòmic i Social, que ha estat suspès després de criticar aquesta llei.
La coalició considera que la llei incideix en un model equivocat i desfassat de “balearització”, un model que incentiva la construcció al sòl rústic. A partir d’ara, afirma Barceló “qualsevol racó de les illes podrà ser objecte de construcció”.
D’altra banda, la llei Delgado és plena d’excepcions que donen tot el poder a la Conselleria de Turisme o al Govern. El resultat és, segons Barceló “una inseguretat jurídica terrible que no s’havia vist mai”.
En aquest sentit, el portaveu parlamentari considera que “no és la llei que necessitam i no és la llei que ens mereixem els ciutadans i el territori de les Illes. I tampoc no és la llei que necessita la gent que ens visita”.
Per tots aquests motius, PSM-IV_Entesa i Més per Menorca presentarà una esmena a la totalitat.
D’altra banda, Biel Barceló ha anunciat que el grup parlamentari presenta tota una sèrie de propostes en positiu, “apostant per un model turístic realment de qualitat, que aposti per la desestacionalització, per un turisme sostenible i que no tengui en compte nomé els interessos d’uns pocs, com fa la llei Delgado.” En concret, s’han presentat 108 esmenes, agrupades en tres grans grups:
1. TERRITORI I URBANISME
L’objectiu, segons ha explicat la diputada Joana Lluïsa Mascaró, és evitar una nova “balearització” de les Illes. “Fins ara el procés de destrucció del territori s’havia concentrat a la costa. Ara, però, la llei Delgado pretén que qualsevol pam de terra es pugui urbanitzar. I això no és sostenible ni ambientalment ni econòmicament.”
Es demana que no s’elimini l’obligatorietat d’avaluació d’impacte ambiental per construir a sòl rústic, i, sobretot, en sòl rústic protegit. Ja que si s’aprova la llei tal i com està redactada, no serà necessari cap informe d’impacte ambiental. Per evitar més destrucció del territori, PSM-IV-ExM defensa que al sòl rústic protegit només s’hi permetin rehabilitacions i no noves construccions.
Un altre objectiu de les al·legacions és defensar la independència dels Ajuntaments en temes urbanístics.
D’acord amb aquests plantejaments s’esmena la previsió de canvi d’us. Segons el grup sobiranista i ecologista, només s’ha de permetre el canvi d’us en zones de reconversió o, excepcionalment, en edificis molt obsolets que realment no es puguin destinar al turisme. En qualsvol cas, sempre s’ha de fer d’acord amb el planejament urbanístic del municipi.
2. QUALITAT DE L’OFERTA HOTELERA
L’aposta per un model turístic de qualitat i que tengui un impacte econòmic positiu en el conjunt del territori passa per una regulació dels condolets i del “tot inclòs”.
Pel que fa als condotels , la coalició proposa que només es puguin fer en aquelles zones que estiguin en procés de reconversió i en hotels de cinc estrelles. També fixa un límit maxim de 50% d’habitacions destinades a condotel per garantir els llocs de feina, els serveis, i que la creació de riquesa estigui repartida.
Respecte al “tot inclòs”, Joana Lluïsas Mascaró ha remarcat que no és un tipus d’oferta necessària a les Illes Balears perquè els turistes es poden desplaçar per tota l’illa sense problemes i arreu hi ha serveis. Per tant, s’ha de demanar als hotels que volen seguir aquest model, que tenguin uns estàndards de qualitat superiors a la resta.
3. PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA
La diputada apunta que fa temps que es parla de desestacionalitzar però fins ara no s’han pres mesures serioses per aconseguir-ho. PSM-IV-ExM aposta fer un Pacte Social i Econòmic per la desestacionalització i un Pla de Turisme de les Illes Balears.
El Pacte Social i Econòmic per la desestacionalitzacio ha de convocar tots els agents implicats en l’oferta turística. A més del sector hoteler i els sindicats, també hi haurien de participar empreses i entitats de l’àmbit de la cultura, el patrimoni i tots aquells agents que puguin contribuir a promoure una oferta desestacionalitzada.
D’altra banda, el Pla de Turisme de les Illes Balears contempla una anàlisi en profunditat de l’oferta i la demanda turística, que pugui avaluar l’impacte del turisme sobre el territori i que estableixi les mesures a seguir per la millora de la qualitat i la competitivitat del turístiques.
4. RECURSOS
Per anar cap aquest nou model de turisme, realment sostenible i desestacionalitzat, fan falta recursos. Per obtenir-los PSM-IV-ExM proposa una taxa turística en temporada alta.
Joana Lluïsa Mascaró ha afirmat “entenem que això és viable i que es pot assumir per part del PP ja que a Catalunya s’ha previst i el PP hi ha votat a favor.”
Concretament, l’al·legació sobre la taxa turística preveu que la Llei de turisme insti al Govern a que en mig any presenti una proposta. Per tant, les quantitats, la forma de recaptació i la implementació s’hauran de pactar amb els grups polítics i amb el sector. Els recursos que s’obtenguin es destinarien a la millora de l’oferta turística i de la qualitat.
|