"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/03/2012

PSM-IV-ExM reprova el batle Mateu Isern per no generar cap mesura per combatre l’atur i reactivar l’economia

El grup municipal rebutja la gestió del responsable de l’Ajuntament de Palma que en deu mesos ha aconseguit empitjorar una realitat ja de per si devastadora amb més acomiadaments, retalls socials i zero inversió públicaEls regidors de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa a Cort han comparegut en roda de premsa per tal de detallar els motius de la proposició presentada per al proper plenari de dia 30 i que té com a objectiu reprovar el batle de Palma Mateu Isern per la seva gestió, i la del seu equip de govern del PP, des de la presa de possessió al càrrec.

 

En els primer 10 mesos de govern les xifres que reflecetixen la seva actuació mostren una “realitat devastadora, amb més atur, menys empreses i menys ocupació”. La portaveu adjunta del grup municipal Marisol Fernández ha explicat que davant aquesta realitat, la resposta del govern del Sr. Isern ha estat “més acomiadaments, més retalls i zero inversió pública”.

 

La coalició municipal sobiranista i ecosocialista recorda que el mes de febrer es va tancar amb una xifra de 40.757 persones a l’atur, el que suposa un creixement espectacular de l’11% si comparam el 6 darrers mesos l’atur respecte l’any 2011. Pel que fa a la destrució d’empreses mostra que les empreses amb treballadors cauen 2,4% respecte al gener de l’any passat, un fet que evidencia una clara disminució dels centres de treball amb afiliats a la seguretat social. I en relació a l’ocupació, aquesta cau prop d’un 4%: no sols hi ha més persones sense treball remunerat, sinó que cada cop hi ha menys persones amb treball remunerat reglat”.

 

La regidora d’IniciativaVerds Marisol Fernández assegura que “una part important d’aquest panorama és conseqüència de la incapacitat del Sr. Isern de complir amb les seves promeses electorals i de generar cap mesura per combatre l’atur en aquests mesos de Govern”. Com a mostra d’això, la regidora ha recordat les paraules textuals de Mateu Isern durant la campanya electoral del maig de 2011, quan va establir com a prioritat “invertir en polítiques que activin l’economia que generin feina i que redundin en el benestar dels Palmesanos

 

DESTRUCCIÓ D’OCUPACIÓ I DE L’ESTAT DEL BENESTAR

 

La coalició PSM-IV-ExM no imaginava, ni el pitjor dels escenaris, que el PP renunciés a Palma Activa com l’eina estratègica per dur a terme objectiu de crear ocupació i combatre l’atur. Però lluny d’això, es presenten unes línies estratègiques d’actuació que no ofereixen solucions a les principals necessitats dels ciutadans de Palma. I a més, aquest pla s’ha fet sense la participació dels agents econòmics i socials. Una participació fonamental per recollir la realitat de la greu situació econòmica i social que patim així com per establir de manera consensuada les actuacions prioritàries.

 

Fernández afirma que “lluny de lluitar contra l’atur, el propi govern municipal ha contribuït a engreixar les llistes amb unes 140 persones més, entre ells 30 orientadors laborals, 26 educadors socials i 20 funcionaris interins”.

 

I el que és més greu, ha eliminat dels seus estatuts la referència als col·lectius vulnerables, que són els que pateixen més directament la situació de crisi econòmica i social, obviant així, la vessant social que tanta falta fa en aquests moments. Les persones amb més dificultats, són minimitzades i redirigides a la regidoria de Benestar Social.

 

En el mateix sentit, el pressupost municipal que ha presentat el PP contempla una retallada important en programes clau per la vertebració social de la ciutat, com són el programa Èxit de reforç escolar amb un 72% que arribava a més de 900 alumnes de 46 escoles públiques.

 

Al mateix temps, l’equip de govern de Matau Isern fa una gran aposta per la cultura emprenedora, però oblida un element clau: el finançament. En aquest cas, cal valorar que si l’Ajuntament no actua d’agent finançador (directe o actuant com a intermediari), apostar pels emprenedors queda en un grapat de paraules. “I què passa amb les petites i mitjanes empreses que ja existeixen i tenen greus dificultats per sobreviure?”. Marisol Fernández ha recordat que les pimes, a tot l’estat, generen més del 60% dels llocs de feina i representen el 99,88% del teixit empresarial.

 

I lluny d’adoptar mesures afavoridores, s’anuncia el centre comercial de Ses Fontanelles que no aporta cap valor afegit a l’oferta turística de la Platja de Palma. Ans al contrari. Provoca no sols la destrucció del patrimoni ambiental de la zona, sinó que suposa una amenaça a la supervivència dels comerciants de la Platja de Palma.

 

I per si aquesta ferida no fos suficient; es planteja l’obertura els diumenges de les grans superfícies al Centre Històric. Aquesta proposta suposa una competència deslleial per al petit comerç, tan important i essencial per una reactivació econòmica i la cohesió social de la ciutat. Aquesta mesura afectarà negativament, no sols al petit comerç del centre històric si no també a tot el petit comerç de la resta de barriades de Palma.

 

IMPOSTOS, MODEL TURÍSTIC I DESTRUCCIÓ DEL TERRITORI

 

El març de 2011 el candidat al batlia pel PP, Mateu Isern, es va comprometre a iniciar la reforma integral de la Platja de Palma “de una forma immediata”. El portaveu del grup municipal Antoni Verger ha recordat aquestes paraules tot indicant que “l’única acció immediata que s’ha produït ha estat el desmantellament del projecte que ha fet el conseller de Turisme, Carlos Delgado”.

 

El conveni amb Tour Espanya preveia una inversió de 83 milions d’euros en 7 anys i enguany el pressupost ha baixat de 607 a 450 milions d'euros i això ha suposat que el govern espanyol invertirà zero euros per al projecte estratègic de la Platja de Palma.

 

Verger ha qualificat d’”autèntic desastre” el nou escenari que obre el conseller de Turisme. Després de gairebé deu anys d’intentar avançar amb aquest projecte, i comptar amb el suport de totes les forces polítiques i de tots els agents turístics, hotelers i comercials implicats, ara s’abandona totalment i es renuncia a crear nous llocs de feina a través de la rehabilitació (picapedrers, llanterners, fusters, arquitectes, etcètera

 

“S’enfonsa un projecte estratègic per avançar cap un model turístic ja esgotat. S’abandona un projecte de rehabilitació integral per passar a un projecte que pretén ocupar els pocs espais lliures que queden a la Platja de Palma amb més hotels, grans centres comercials i casinos, destruint espais naturals de tant alt valor com Ses Fontanelles”.

 

En aquest sentit, Verger ha reivindicat novament l’Espai Natural Protegit de Ses Fontanelles: “una gran oportunitat per desenvolupar un projecte turístic basat en la importància de potenciar els valors naturals, paisatgístics i mediambientals de Ciutat. I que està amenaça per la construcció d’un centre comercial”.

 

“I per si aquest panorama no fos desolador, el Sr. Isern ha incomplert un altre promesa electoral: la de no pujar els impostos”. Ha incrementat la pressió fiscal sobre les esquenes d’uns ciutadans que ja tenen grans dificultats per arribar a final de més, de moltes famílies que no disposen de recursos propis i que a més son víctimes de les retallades de serveis públics. Recordem algunes pujades: EMT: 23 %, IBI: 6%, IAE 6%.

 

 

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa de Palma insta al batle Mateu Isern a reflexionar davant aquesta realitat preocupant i “despertar”.


Documents

Moció per reprovar el batle Mateu Isern (134 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: