“És imprescindible i ineludible recórrer la sentència que desprotegeix Gesaâ€
La coalició PSM-IV-ExM ha instat el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma a presentar un recurs d’apel·lació contra la sentència que descataloga l’edifici perquè l’únic argument del jutge és un informe “requerit i pagat per Núñez i Navarroâ€
Els respectius portaveus del grup de consellers de la institució insular, Joan Font, i del grup municipal a l’Ajuntament de Palma, Antoni Verger, han presentat als registres de les dues institucions avui una instància per tal d’argumentar la necessitat de recórrer la sentència número 68/2012 dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma que revoca la protecció patrimonial de l’edifici de Gesa.
La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa insta a les dues institucions, en la seva condició de codemandats, a interposar un recurs d’apel·lació per defensar els valors patrimonials objectius demostrats pels tècnics del Consell de Mallorca, el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears, així com pels informes de la Universitat de les Illes Balears.
“El valor patrimonial de l’edifici de Gesa és una qüestió clara, objectiva i tècnicament ben establerta”. El portaveu municipal Antoni Verger ha assegurat que la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu que descataloga l’edifici, i per tant el desprotegeix, “té deficiències de motivació evidents i greus” ja que no desvirtua en cap moment les exhaustives i profuses argumentacions dels tècnics de Patrimoni del Consell insular, del Col·legi d’Arquitectes ni de la UIB que consten a l’expedient administratiu, “simplement assumeix íntegrament el contingut d’un informe que va ser requerit i pagat per Núñez i Navarro”.
Per la seva part, el portaveu del grup de consellers del Consell insular, Joan Font, ha reconegut que “es tracta d’una sentència molt rara perquè el jutge fa cas únicament d’un informe de part i no té en compte els informes dels tècnics del propi Consell de Mallorca que defensen que es tracta d’un edifici singular i digne de protecció”.
“El Consell de Mallorca té l’obligació de recórrer aquesta sentència sempre i en primer lloc perquè que es tracta d’una sentència que va en contra de les seves decisions, però sobretot tenint en compte que el jutge reconeix que el procediment de la catalogació va ser impecable”.
En aquest sentit, Verger considera inacceptable per part de l’administració que el jutge “tiri per terra tota la feina dels tècnics del Consell, Col·legi d’Arquitectes i UIB basant-se només en un informe de part com a únic element de judici per emetre la sentència”.
“El valor patrimonial de Gesa és objectiu”
Els dos portaveus han estat d’acord en afirmar que no pot ser que l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca duguin dues setmanes deliberant i anunciïn que prendran una decisió un dia abans que s’exhaureixi el termini per presentar un recurs d’apel·lació contra la sentència que descataloga Gesa. Verger, en aquest sentit, ha instat al batle a deixar de deliberar: “la decisió és molt clara senyor Isern: el valor patrimonial de l’edifici és una qüestió objectiva i tècnicament molt ben definida i per tant és imprescindible i ineludible recórrer aquesta sentència”.
Verger ha explicat que “sovint passa que les decisions d’una administració poden generar que determinats particulars se sentin perjudicats i reclamin indemnitzacions milionàries que posteriorment són desestimades judicialment. A més, la protecció d’un element amb valors patrimonials és una obligació de les institucions que vetllen pels interessos generals i, en aquest cas, Núñez i Navarro va ser degudament compensat pels canvis del Planejament i la catalogació, amb possibilitats d’edificar el doble a altres zones. Per tot això, no se n’haurien de derivar en cap cas indemnitzacions en favor d’aquesta promotora”.
Així mateix, la coalició valora que l’ús d’aquest edifici pot reportar un estalvi econòmic molt important per a les administracions ja que s’hi podrien ubicar moltes oficines municipals que evitarien pagar lloguers, per exemple. “Mentre que tomar-ho sí té un cost clar i directe per a les arques públiques”.
D’altra banda, la coalició considera que no recórrer la descatalogació podria generar una situació jurídicament complicada pel Consell de Mallorca, ja que podria haver d’afrontar demandes d’indemnització per part de la promotora.
|