PSM-IV-ExM afirma que reformar la llei de l’avortament és un retrocés que ens allunya d’Europa i sotmet les dones a tutela
Fina Santiago rebutja l’anunci del ministre de JustÃcia, Ruiz Gallardón, de tornar a la llei de supòsits del 1985 perquè “posa dificultats a la llibertat de decisió de les donesâ€
La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha defensat l’actual llei de salut sexual i reproductiva, que marca els terminis per interrompre voluntàriament l’embaràs, i ha manifestat el seu rebuig a la proposta del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, de reformar la llei per tornar a una llei de l’avortament de supòsits, com l’aprovada l’any 1985.
La diputada Fina Santiago afirma que el retorn a una llei de supòsits és “un retrocés que ens allunya d’Europa i sotmet les dones a tutela”. Santiago recorda que a la resta d’Europa allò més habitual és una llei de terminis, en què la decisió d’interrompre l’embaràs recau exclusivament en la dona. En canvi, la modificació que proposa Gallardón “posarà dificultats a la decisió lliure de les dones d’interrompre o no un embaràs”. La diputada afirma que en una llei de supòsits “les dones estaran sotmeses a la tutela d’un metge, d’un psiquiatre, que és qui valora la seva capacitat emocional per poder prendre la decisió”.
D’altra banda, Fina Santiago també es demana: “En el cas que una al·lota de 16 anys decideixi continuar amb l’embaràs i els pares no vulguin, què farà l’Estat? El ministre només es planteja el cas que la nina vulgui avortar, i els pares no ho vulguin. Però, què passa en el cas contrari?”.
La diputada ecosocialista recorda que “mentre anuncien la modificació de la llei de l’avortament, es preveuen retallades significatives en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva preventiva, com ara la supressió de programes de repartiment gratuït de preservatius, d’orientació sexual als joves, etc”.
Santiago ha denunciat el doble discurs i el cinisme dels representants del PP, que quan parlen de l’avortament (com per exemple a la Diputació Permanent del Parlament celebrada avui) afirmen que es tracta d’un tema “sensible”, d’una “decisió moral” que correspon a “l’àmbit privat” (com recull la llei actualment en vigor); “però quan tenen el poder es dediquen a posar impediments a les dones perquè prenguin lliurement decisions sobre el seu cos i sobre la seva vida”.
|