"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 26/01/2012

PSM-IV-ExM vol debatre al Parlament la reclamació a l’Estat de les inversions estatutàries de 2011 i la negociació del nou REB

El Govern espanyol deu a Balears 113,5 milions d’euros per reactivar l’economia, amb inversions per la Platja de Palma i infraestructures de transport que Bauzá podria haver reclamat l’any passatEl grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa i Més per Menorca ha presentat dues proposicions no de llei en el Parlament per instar el Govern a reclamar a l’Estat les inversions estatutàries corresponents a l’any 2011, i a començar “urgentment” les negociacions amb el Govern espanyol per poder aprovar un nou Règim Especial per les Illes Balears abans de l’any 2014 (quan acaba el termini marcat per l’Estatut perquè entri en vigor). El portaveu, Biel Barceló, i la diputada Joana Lluïsa Mascaró han presentat avui les iniciatives en roda de premsa.

 

Barceló ha afirmat que, per tal de “reactivar l’economia i sortir de la crisi, més enllà de fiar-ho tot a la iniciativa privada”, i per “evitar retallades en serveis bàsics”, el Govern ha d’abordar la millora dels ingressos. I ha recordat que l’Estat deu a les Illes Balears les inversions compromeses en l’Estatut corresponents a 2011, que sumarien uns 400 milions d’euros. El portaveu del grup nacionalista i ecologista entén les actuals “dificultats econòmiques i financeres”, “però mentre l’Estatut estigui en vigor hi ha un compromís de l’Estat que s’ha de complir”, i ha instat el president Bauzá a reclamar-ne el compliment.

 

Joana Lluïsa Mascaró ha explicat que l’Estat té pendents de pagament un total de 113,5 milions d’euros d’inversions en projectes que ja han estat compromesos per al 2011 a través de convenis amb la Comunitat Autònoma. Aquests projectes són la reforma de la Platja de Palma (63,5 milions), el tren de Mallorca (32 milions), les inversions al port de Ciutadella (16 milions) i els drenatges de les autopistes d’Eivissa (2 milions).

 

A més d’aquestes inversions, Mascaró ha instat el Govern a “començar a decidir la resta de les inversions estatutàries corresponents al 2011, fins arribar als 400 milions que ens pertoquen, i també les inversions de l’any 2012”. La diputada nacionalista proposa dedicar-les a projectes de R+D+I relacionats amb el sector turístic i amb les noves tecnologies, en millores de les zones turístiques i en la millora del producte turístic per tal d’avançar cap a la desestacionalització.

 

Per altra banda, des del PSM-IV-ExM també insten el Govern a començar “urgentment” la negociació amb el Govern de l’Estat per aprovar el nou Règim Especial Fiscal per les Illes Balears. Recorden que l’Estatut preveu que aquest instrument ha d’entrar en vigor l’any 2014, quan acaba del termini de set anys en què, com a mesura transitòria, s’estableixen les anomenades inversions estatutàries.

 

Biel Barceló ha exhortat el Govern a “posar-se les piles” en les reclamacions davant l’Executiu espanyol: “el senyor Bauzá i senyor Aguiló no poden badar. Xerram del compliment de la legalitat vigent: aquestes inversions i el nou Règim Especial ens pertoquen d’acord amb la llei”.


Documents

Proposició no de llei del PSM-IV-ExM sobre les inversions estatutàries (205 KB)
Proposició no de llei del PSM-IV-ExM sobre el nou Règim Especial per les Illes Balears (246 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: