PSM-IV-ExM de Palma esmenarà l’Ordenança d’ocupació de via pública per confusa i arbitrà ria
El grup municipal presentarà al·legacions en els propers dies per tal d’esmenar els articles que fan referència a la regulació dels horaris i els espais ja que incorporen criteris discrecionals sense sentit i fomenten una inseguretat jurÃdica per als restauradors i ciutadans en general
La coalició sobiranista i ecosocialista ha analitzat detingudament el contingut de l’Ordenança d’ocupació de via pública que ha presentat la Regidoria d’Interior i que ahir va aprovar la Junta de Govern. En opinió de la portaveu adjunta del grup municipal, Marisol Fernández, es tracta d’una normativa que “indueix a confusió per a la majoria dels ciutadans i incorpora criteris arbitraris i discrecionals que no responen a justificacions lògiques, sinó que s’acullen a la decisió de Batlia o l’organisme competent”.
El grup municipal PSM-IV-ExM ja està preparant les al·legacions que presentarà en els propers dies i que giren entorn a qüestions generals, com és aquesta manca de claredat en l’exposició de les motivacions i autoritzacions, però també faran referència a articles molt concrets. En aquest sentit, el grup rebutja que l’ordenança reguli l’ocupació de via pública en funció del contingut de la informació i no en funció de l’espai públic, i per tant l’espai que ha seguir permetent als vianants circular sense inconvenients.
“El vianant ha de continuar sent el protagonista dins la via pública. Així, l’activitat econòmica ha de ser respectuosa amb els vianants i ocupar un segon lloc dins els espais peatonals”. Marisol Fernández alerta que la possibilitat d’instal·lar terrasses a espais com el Born i La Rambla pot suposar un impediment per als vianants si tan sols es respecten dos metres per al seu pas, “tenint en compte la gran afluència de persones que hi transiten diàriament i que són espais que han de tenir un tractament diferenciat”.
Pel que fa als horaris, el grup municipal considera que l’ordenança resulta “altament perillosa” ja que permet adaptar l’horari de les terrasses en funció de l’horari de l’activitat de l’interior del local. Així està recollit en la redacció de l’Article 18. A continuació, però, l’ordenança introdueix fins a tres possibilitats més d’horaris: les que permeten instal·lar terrassa de 8 a 24 hores entre setmana i de 8 a 00:30 els divendres, dissabtes i vespres de festius; una altra possibilitat aplicable als carrers peatonals del centre històric (de 9 a 23 hores); i finalment una quarta opció que contempla l’exempció d’aquests horaris per a aquells locals, bars o restaurants, que estiguin situats en zones turístiques.
En aquest darrer cas es produeix una doble confusió. Per una part, l’Ajuntament es reserva el dret a determinar quines són les zones turístiques, i quines poden acollir-se a l’exempció. I d’altra banda, permet una ampliació i restricció de l’horari sense concretar quins són els límits.
Tot plegat, en opinió de la regidora ecosocialista “és un gran despropòsit”, ja que una vegada més l’equip de govern del PP presenta una ordenança que, en comptes d’aportar solucions i claredat, indueix a confusió i deixa en mans d’un imprecís òrgan competent la decisió final amb criteris totalment arbitraris i discrecionals.
Pel que fa a les ocupacions temporals (capítol VI), la normativa preveu la prohibició per als partits polítics per tal de poder instal·lar taules informatives, excepte que s’acullin a un contingut temàtic concret. En aquest sentit, el grup municipal considera innecessari i restrictiu sense sentit que l’Ajuntament entri a regular el contingut de les taules informatives.
Així mateix, pel que fa a l’ocupació de la via pública per part d’entitats socials, o ONGs, es limita de forma arbitrària i sense justificació aparent el temps per instal·lar una taula informativa, però contemplant algunes excepcions en funció del contingut d”’interès general” o la sol·licitud d’ampliació del termini “degudament justificada”. A més, queda totalment prohibida la recollida de signatures o fer enquestes de forma ambulant, una restricció que Marisol Fernández considera massa taxativa ja que s’hauria de limitar a prohibir les actituds d’assetjament que sí produeixen una molèstia als vianants i una interrupció en el seu pas.
Finalment, i com a exemples representatius de la confusió i manca de claredat que inunda tota l’ordenança, podem ressaltar que en més d’una trentena d’articles s’inclou una clàusula final que permet excepcions basant-se en: “serà determinat per l’òrgan competent”. A aquest exemple s’hi ha de sumar que constantment l’ordenança està redactada en termes de possibilitat, és a dir, que molts articles comencen per: “Es podrà...”, un fet que alerta al grup municipal ja que no aporta una garantia completa ni suposa una afirmació o autorització concreta.
Tot això produeix una enorme confusió i inseguretat jurídica a l’hora d’interpretar aquesta ordenança ja que en la majoria els casos remet a la “determinació” de l’Òrgan Competent en un sentit, o en tot el contrari. En aquest sentit, el grup municipal presentarà les pertinents al·legacions en els propers dies amb la confiança que l’equip de govern i la Regidoria d’Interior sabran valorar la necessitat d’una major claredat, concreció i seguretat.
|