"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 30/12/2011

Avui, tots al carrer: “som una nació, autodeterminació!”

La Plataforma unitària 31D convoca la manifestació reivindicativa de l’autèntica Diada de MallorcaLa Plataforma 31D, formada per les entitats socials i polítiques sobiranistes i nacionalistes de Mallorca, ha convocat per avui horabaixa la tradicional manifestació commemorativa de la Diada de Mallorca, que es durà a terme a partir de les 18 hores, enguany amb el lema “Som una nació, autodeterminació!”.

 

Ja fa 25 anys que els mallorquins i mallorquines ens manifestam amb motiu del 31 de Desembre, data que ens recorda els orígens catalans de Mallorca. Han estat diverses les generacions que s’han anat sumant, any rere any, a la reivindicació de la plenitud dels nostres drets nacionals. 25 anys són molts d’anys i abracen una època de canvis en la història de Mallorca, dels Països Catalans i del món en general, però cada any, per aquestes dates, milers de ciutadans i ciutadanes continuen sortint al carrer per reafirmar el què som i per reivindicar el dret dels pobles dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació. En cada edició ha estat més la gent que surt per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l’Estat i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del nostre país i, precisament, el caràcter unitari és una de les característiques peculiars de la mobilització mallorquina.

 

Al llarg d’aquestes dues dècades i mitja, la mobilització ha aplegat forces molt diverses: des de les que defensaven un nacionalisme autodeterminista fins a les que reivindicaven la independència plena dels Països Catalans. Per damunt de les organitzacions convocants, la manifestació ha unit tots els mallorquins que lluiten per la llibertat del nostre poble. I que sigui per molts d’anys, mentre l’opressió nacional es mantengui. Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col·lectius. Des d’aleshores s’ha recuperat  el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur.

 

Enguany, ja fa 782 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble. Perquè per saber què volem ser en el futur, és imprescindible saber què hem estat en el passat. 

 

La manifestació unitària es durà a terme el divendres dia 30, a les 18h, al Passeig del Born de Palma, i farà el recorregut habitual fins arribar a la Plaça dels Patins, on es llegirà el manifest, que enguany ha elaborat el Col·lectiu Albaïna, de Sóller, Pels nostres drets socials i nacionals, a Mallorca en català, que tractarà aquells temes d’actualitat més destacats. Per acabar, podrem gaudir d’un concert on hi actuaran els Germans Martorell, Barrumbada i PD Ovàries.

 

Des de la Plataforma es convoca a la manifestació reivindicativa a tots els mallorquins i mallorquines, nascuts o no a l’illa, però també es convida a participar a alguna del centenar d’activitats commemoratives que s’organitzen durant aquestes dates, arreu de Mallorca, tant per part de les entitats membres de la Plataforma, com d’altres entitats, com l’Obra Cultural Balear, que duu a terme una quarantena d’actes a tota l’illa.

 

Els portaveus de la Plataforma han reafirmat el desig que la manifestació i resta d’activitats transcorrin amb normalitat i sense cap tipus d’incident.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: