"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/11/2011

Miquel Ensenyat: “el proper dia 20 allò que està en joc és l’estat del benestar”

El candidat de la coalició PSM-IV-ExM al Congrés defensa un finançament just i una fiscalitat progressiva per poder preservar els serveis públics bàsics: educació, sanitat i serveis socialsEls candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Congrés dels Diputats, Miquel Ensenyat, i al Senat, Jaume Català i Francisca Mas, han escenificat avui als carrers de Palma una votació popular en què la gent podia introduir doblers en dues urnes diferents. Una d’elles representava la despesa social en aquells serveis que defineixen el que coneixem com “estat del benestar” (educació, sanitat, serveis socials), i hi havia dibuixats escoles, hospitals i residències per gent gran. L’altra urna representava la despesa militar, el rescat de la banca amb doblers públics i la inversió en infraestructures contaminants (autopistes).

 

Miquel Ensenyat ha afirmat que “ens ha costat dècades poder aconseguir l’estat del benestar, tenir una bona sanitat, una bona educació, públiques i universals. La qual cosa vol dir, al cap i a la fi, tenir igualtat d’oportunitats. Que no depengui de si una persona té doblers o no que pugui accedir a una formació, o que es curi o no d’una malaltia. Idò això és el que està en joc diumenge que ve”.

 

Ensenyat ha explicat que “Madrid és on es couen totes aquestes qüestions. I més per als ciutadans de les Illes Balears, que tenim un finançament autonòmic deficitari. Cal recordar que les competències en educació, sanitat i serveis socials estan transferides a les comunitats. Un mal finançament per les Illes Balears vol dir un empitjorament de les condicions de la nostra educació, de la nostra sanitat, i de les nostres polítiques socials”.

 

El candidat ha recordat que un informe recent del Consell Econòmic i Social ha posat de manifest que un 23% dels ciutadans balears estan en situació de pobresa. “És just que un territori que té el 23% de pobres hagi de continuar aportant a l’Estat 3.000 milions d’euros a l’any? És just que els ciutadans de les Illes Balears hàgim de renunciar a tenir uns serveis públics dignes per aportar 3.000 milions d’euros anuals a l’Estat?”, s’ha demanat.

 

Per preservar els serveis públics bàsics, Ensenyat apunta que cal, d’una banda, “acabar amb l’espoli dels nostres recursos, que s’utilitzen per finançar infraestructures inútils al continent: milers de kilòmetres d’AVE que han costat 82.000 milions d’euros, o 56 aeroports que no utilitza ningú, per posar dos exemples”.

 

En segon lloc, cal “redistribuir la riquesa”: “mentre PP i PSOE volen retallar despeses, nosaltres propugnam millorar els ingressos amb una fiscalitat justa, combatent els paradisos fiscals i el frau fiscal. Cal recordar que cada any l’evasió fiscal arriba als 38.500 milions d’euros a tot l’Estat”.

 

Altres dades que demostren que els ciutadans de les Illes Balears som els primers interessats a aconseguir un tracte de solidaritat i justícia entre les diferents comunitats autònomes de l'Estat:

 

- La mitjana de pensions de l'Estat és de 811 euros. La nostra, de 752.

- La despesa sanitària per habitant de la Rioja és de 1.637 euros per habitant. La nostra, 1.096.

- L'Estat inverteix l’1,35 % del PIB en R+D+I. A Balears només el 0,36%.

- Extremadura té 82 treballadors públics per cada 1.000 habitants. Balears, 47.

- La mitjana d'inversió estatal per habitant a Castella-Lleó és de 973 euros. Aquí l'Estat només inverteix 395 euros per habitant.


Documents

Som un país ric? Compara les dades (93 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: