"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 22/09/2004

El PSM vol que el Ple del Consell insti el Govern de l’Estat a assumir en tot moment la unitat de la llengua catalana

El PSM vol que el Consell de Mallorca insti el Govern de l’Estat a assumir en tot moment la unitat de la llengua catalana i no contribuir a la confusió sobre aquest punt. En aquest sentit, els nacionalistes demanen al ministre d’Afers Exteriors, Miguel Angel Moratinos, la rectificació immediata del text de la seva petició d’oficialitat de la llengua catalana a Europa i no presenti el català i el valencià com si fossin llengües distintes.

El PSM argumenta que dins la comunitat científica, l’acadèmica i universitària d’arreu del món ningú dubta de la unitat de la llengua catalana, corroborada també per la jurisprudència. Tanmateix, denuncien els nacionalistes, periòdicament apareixen maniobres secessionistes, alimentades per interessos centralistes-castellanitzadors, autoodis i altres complexos. El PSM considera lamentable l’últim episodi ha tengut com a protagonista al Ministre d’Afers Exteriors espanyol qui ha presentat com a llengües diferenciades el català i el valencià en el text de petició de l’estatut de llengües oficials davant les institucions europees.

El PSM creu que les reaccions de tots els experts i treballadors de la llengua, com també de ciutadans conscienciats, hauria d’haver fet rectificar immediatament el senyor Moratinos. Els nacionalistes no entenen perquè no ha estat així i consideren que Moratinos hauria d’explicar si realment pretén fer el ridícul davant la comunitat científica internacional o el que vol és posar mal i atiar una polèmica que tuda esforços innecessàriament i divideix i enfronta els valencians, o el que passa és que tant li és una cosa com l’altra mentre obtingui el resultat previst, que és, escenificant una falsa preocupació per l’estatut d’oficialitat de les llengües minoritzades de l’Estat, que la UE acabi rebutjant la proposició, amb l’argument lògic de la poca claredat i consistència de la petició. Naturalment, el PSM considera positiva la petició de l’oficialitat de la llengua catalana, que, com recorden els nacionalistes, ja compta amb el suport del Ple del Consell en acord de dia 26 de juliol del 2004.

Per altra banda, el PSM també vol instar el Govern de l’Estat perquè reconegui la llengua catalana com a oficial de l’Estat espanyol a tots els efectes i la faci realment objecte de l’especial respecte i protecció que li encomana el text de la constitució de 1978. Els nacionalistes consideren que si el govern de l’Estat ha assumit la demanda d’oficialitat de la llengua catalana a Europa, aquesta presa de consciència hauria de repercutir, indefugiblement, en les conseqüències de l’oficialitat dins el propi Estat.

ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: