PSM-IV-ExM i PSOE de Palma reclamen un ple extraordinari per aturar les retallades socials i defensar l'estat del benestar
Antoni Verger alerta que el cúmul de decisions del PP de Cort provocarà una factura social i econòmica molt elevada i irreversible perquè posa en perill la cohesió social de molts barris de Ciutat
Els grups municipal PSM-IniciativaVerds-Entesa i PSIB-PSOE han anunciat avui la presentació d’una sol·licitud conjunta per a la realització d’un plenari extraordinari de l’Ajuntament de Palma per aturar els retalls socials a Ciutat i defensar l’estat del benestar.
Les dues formacions consideren que les retallades del govern de Mateu Isern posen en perill la feina contra l’exclusió social i agreugen l’impacte social de la crisi. Així ho han explicat avui els respectius portaveus, la socialista Aina Calvo i l’ecosobiranista Antoni Verger, que han volgut manifestar el seu suport al professionals del denominat Tercer Sector que divendres es varen manifestar a Palma en defensa d’uns serveis socials dignes i de l’enfortiment de l’estat del benestar.
Antoni Verger ha alertat que la situació actual de retallades desembocarà en unes conseqüències irreversibles. “Suprimir els programes d’inclusió social i suport a les famílies i els menors ens durà a un empitjorament molt greu de la cohesió dels barris i a l’augment de la conflictivitat”.
“Hipotètics estalvis ara en atenció a menors en situació de risc poden representar en el futur proper haver de pagar una factura social i econòmica molt elevada”.
La proposta coincideix amb la presentació de la memòria anual del Consell Econòmic i Social sobre l’economia, el treball i la societat de les Illes Balears, a la qual s’evidenciava que l’index de pobresa s’ha incrementat a les Balears un 12% des que va començar la crisis i s’advertia sobre el risc per a la cohesió social de les retallades en despesa social. Balears és la comunitat que menys gasta per habitant en serveis socials, 97,35 euros per persona, molt per davall de la mitja estatal que es situa en 256,30 euros.
A una ciutat com Palma no es pot consentir que, al mateix temps que el govern del PP augmenta els impostos i el preus dels serveis bàsics, com aigua i autobús, retalla serveis com els orientadors laborals, els educadors de carrer, l’assistència domiciliària, els serveis de dinamització juvenil a barris conflictius, el programa de reforç escolar, les subvencions per a activitats extraescolar a les escoles, formació a col·lectius vulnerables, etcètera.
Instar al govern a aturar les retallades
En aquest sentit, les dues formacions polítiques de l’oposició a Cort reclamen de l’Ajuntament de Palma un pronunciament previ al pressupost municipal per a 2012 en defensa de l’estat del benestar a Palma, especialment en temps d’emergència social motivada per la crisis econòmica. En concret, demanen la compareixença del Batle, Mateu Isern, per explicar l’abast de les retallades i reclamen un pla global d’austeritat, al temps que insten al govern municipal a aturar els retalls en l’atenció social i exigeixen al Govern de les Illes Balears el manteniment de les prestacions socials a Palma. Per últim, plantegen el reconeixement a la feina dels professionals i organitzacions del tercer sector i rebutgen qualsevol intent de desmantellament de la xarxa social, a través de la privatització indiscriminada.
Calvo i Verger han assenyalat que l’estat del benestar és sostenible i han reconegut el paper clau de les entitats del tercer sector per a la lluita contra l’exclusió social. Cal recordar que aquests serveis donen atenció bàsica a prop de 60.000 persones i que empren a 1.500 treballadors, segons dades de la Xarxa per la Inclusió Social a les Illes Balears. Un sector que, fins ara era un dels nínxols de creixement econòmic i d’ocupació. Per això, PSM-IV-Entesa i PSIB-PSOE han destacat que atacar-los directament podria tenir conseqüències molt negatives tant per l’elevat cost social com econòmic que es pot derivar de les retallades a l’atenció social.
Aquestes entitats atenen persones majors, persones amb discapacitat, joves, dones, menors i les seves famílies, immigrants i asilats, malalts mentals, malalts crònics, persones amb conductes addictives i persones amb dificultats d’inserció laboral. A les Illes Balears, el 18,7% de les persones està sota el llindar de la pobresa moderada (menys de 6.860 euros anuals) i que una ampla franja de famílies es troben en situació de vulnerabilitat.
|