"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 01/07/2011

PSM-IV-ExM proposa elegir la nova direcció d’IB3 per consens per treure els mitjans públics del debat partidista

Avui entra en vigor la nova llei de l’EPRTVIB. Nacionalistes i ecosocialistes també insten el PP a no tancar RTVM i estudiar la possibilitat d’integrar les estructures dels dos ens públicsAvui, dia 1 de juliol, entra en vigor la nova llei de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3), aprovada per consens al Parlament el passat mes de desembre. Els portaveus del grup parlamentari de PSM-IniciativaVerds-Entesa, Biel Barceló i Fina Santiago, han aprofitat l’ocasió per instar la resta de grups parlamentaris a consensuar la nova direcció de l’Ens.

 

La norma indica que la cambra haurà d’elegir un Consell de Direcció (integrat per nou membres amb perfil professional, entre els quals hi ha d’haver el director general) per una majoria de dos terços (40 diputats). Barceló ha recordat que el PP hi va introduir una esmena segons la qual si no s’ha assolit aquesta majoria qualificada en el termini de sis mesos des de la primera votació el Consell de Direcció podrà ser elegit per majoria absoluta (30 diputats). El portaveu del grup nacionalista i ecosocialista ha fet una crida, especialment al PP, per “complir l’esperit de la llei, i treure els mitjans audiovisuals públics del debat polític partidista, de manera que l’elecció del nou Consell de Direcció d’IB3 sigui elegit no ja per 40 diputats, sinó per consens de tots els grups”. “Els mitjans públics d’aquest país són una qüestió d’estat, i han d’estar per damunt de les disputes polítiques”, ha dit.

 

Barceló ha recordat que en temps de Jaume Matas (PP) IB3 va ser motiu de polèmica constant, i que els darrers temps s’ha avançat en aconseguir que la direcció de l’Ens estigui allunyada de les lluites partidistes. “Seria un greu error que el PP fes un simulacre de votació i deixàs passar els sis mesos que marca la llei per poder nomenar un Consell de Direcció a la seva mida”, ha afirmat.

 

“Téntol” amb RTVM: integració amb IB3

 

D’altra banda, Fina Santiago ha proposat al PP un “téntol” per reconsiderar la decisió de tancar RTVM amb l’argument de l’austeritat: “l’obligació dels governants és servir l’interès general, i nosaltres pensam que tancar mitjans públics en la nostra llengua, que actuen amb professionalitat i independència, no és la millor manera de servir l’interès general”, ha dit. La dirigent ecosocialista ha recordat que el tancament de RTVM “suposaria enviar a més de 100 professionals qualificats a l’atur i perjudicaria enormement el sector audiovisual privat, un sector jove i innovador, que aporta valor afegit a la nostra economia: no és una bona mesura en temps de crisi”.

 

Per això Santiago ha proposat que els governs de Mallorca de les IB estudiïn la millor solució per ordenar el model audiovisual públic del país “d’una manera que resulti satisfactòria per a l’Administració (que necessita austeritat), per al sector audiovisual privat (que necessita estabilitat i suport per part de l’Administració) i per als professionals del sector (que són treballadors qualificats)”. Ha ofert la col·laboració del PSM-IV-ExM per consensuar aquesta solució, i ha suggerit estudiar la integració de les estructures dels ens públics autonòmic i insulars, si és necessari amb una modificació legal que ho permeti.

 

Finalment, els dirigents de la coalició nacionalista i ecosocialista han apuntat que la llei que avui entra en vigor conté elements positius: entre altres coses, regula el suport a la indústria audiovisual, estableix el català com a llengua vehicular i estipula que els serveis informatius han de ser elaborats per personal de la informació propis de l’Ens.

ť
Documents

Llei de l'EPRTVIB (IB3) (450 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: