"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 02/05/2011PSM-IV-ExM proposa doblar el pressupost destinat a Educació per arribar al 6% del PIB

Biel Barceló, Fina Santiago i l'exconseller Damià Pons reclamen un gran pacte per millorar el sistema educatiu del país i hi presenten 12 mesures concretes

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Parlament, Biel Barceló i Fina Santiago, acompanyats per l'exconseller d'Educació durant el primer Govern de Pacte de Progrés, Damià Pons, han anunciat avui les principals propostes de la coalició nacionalista i ecosocialista en matèria d'educació. Barceló ha explicat que el gran objectiu de la formació durant la propera legislatura és doblar el pressupost destinat a les polítiques educatives, per passar progressivament del 3,3% del PIB actual fins al 6%.

 

Biel Barceló ha recordat que a l’Estat espanyol la mitjana de la despesa en educació és del 5%, i ha explicat que el desfasament amb la despesa educativa a Balears es deu al fet que "el Govern espanyol ens imposà unes transferències educatives absolutament mal dotades". Barceló ha afirmat la necessitat de millorar el finançament autonòmic: "no podem consentir que les retallades i els incompliments del Govern espanyol recaiguin sobre els serveis públics bàsics, com són l'educació, la salut i els serveis socials". En aquest sentit, Fina Santiago ha apuntat que "no és casualitat que les comunitats autònomes que tenen el concert econòmic, com ara el País Basc i Navarra, són les comunitats que tenen menys fracàs escolar, menys pobresa, millors serveis socials i millor sanitat. Hi ha una correlació entre les diferents formes de finançament autonòmic i els serveis per a les persones".

 

El candidat de PSM-IV-ExM ha explicat que "l’educació és el pilar bàsic del nostre país. En el proper mandat, volem que l’educació sigui l’eix prioritari de l’acció de govern. El nostre sistema educatiu necessita més inversió pública. Cap país del món no pot consentir un 40% de fracàs escolar. Un país amb gent formada té futur. Si volem preparar els ciutadans de demà, fan falta més recursos". Biel Barceló ha explicat que durant l'actual legislatura, davant la reducció d'ingressos produïda per la crisi, s'ha fet un gran esforç per mantenir la inversió en educació enfront a la disminució d’altres partides pressupostàries, però ha insistit que l'objectiu de cara a la propera legislatura ha de ser més ambiciós.

 

Els candidats de la coalició nacionalista i ecosocialista han presentat 12 mesures concretes per millorar el sistema educatiu. Aquestes són:

 

 1. Menys alumnes per aula
 2. Més centres educatius
 3. Més proximitat (implicació dels ajuntaments en els centres educatius dels municipis)
 4. Més serveis complementaris en els centres educatius
 5. Menjadors més assequibles
 6. Més activitats extraescolars
 7. Més llibres de text gratuïts (consolidar el fons de préstec i el programa de reutilització de llibres de text)
 8. Més oferta educativa en tots els àmbits (Formació Professional, Batxillerat i Universitat), utilitzant les noves tecnologies per organitzar mòduls a distància i amb nous horaris.
 9. Més personal especialitzat (en els àmbits social i sanitari), que coordini accions multiprofessionals i interdisciplinàries.
 10. Més formació per als docents.
 11. Més ordinadors: potenciar el pla de modernització educativa d'introducció de les noves tecnologies.
 12. Més àrees en anglès, i promoció dels intercanvis de formació dels estudiants amb altres països.

 

Biel Barceló ha reclamat un gran Pacte Nacional per l'Educació entre les diferents forces polítiques de les Illes Balears, i amb l'Administració i la comunitat educativa, per tal de treure el debat sobre l'educació del debat partidista.

 

Fina Santiago, per la seva banda, ha remarcat el compromís de la coalició PSM-IV-ExM amb la coeducació, i ha recordat que un dels aspectes que va fer que el Partit Popular votàs en el Parlament en contra de la llei d'igualtat va ser la inclusió d'un article que regulava aquest aspecte: "ens preocupa molt que el PP no tengui clar que la coeducació és una forma de lluitar contra la desigualtat entre homes i dones", ha dit.

 

Presentació pública

 

Joan Font i Nanda Ramon, per la seva part, han estat els encarregats de presentar el programa electoral davant la militància, les persones i entitats participants en l'elaboració del programa, i el públic en general. Ells han explicat durant un acte a Can Alcover els datalls de les propostes que la coalició defensa en matèria d'educació i cultura.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: