"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 14/07/2004

El PSM vol que el Parlament recorri davant el Tribunal Suprem l鈥檃nul路laci贸 de la sanci贸 al Magistrat que no va admetre una demanda redactada en catal脿

El PSM vol que el Parlament de les Illes Balears recorri davant el Tribunal Suprem la decisi贸 del Consell General del Poder Judicial d’anul路lar la sanci贸 al magistrat de Catalunya que no va admetre a tr脿mit una demanda perqu猫 estava redactada en llengua catalana.

Els fets es remunten al 10 de desembre del 2002 quan un magistrat de Catalunya no va admetre a tr脿mit una demanda perqu猫 estava redactada en catal脿. En el seu moment, el Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya va sancionar amb una advert猫ncia al jutge per “una doble vulneraci贸 dels drets constitucionals i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”. Posteriorment, el Consell General del Poder Judicial ha anul路lat aquesta sanci贸 considerant que la decisi贸 del jutge no suposa “un menyspreu a la llengua catalana ni tampoc a la part actora”.

El PSM no ent茅n com 茅s possible que el Consell General del Poder Judicial pugui permetre que un jutge vulneri la llei amb total impunitat. En aquest sentit, els nacionalistes argumenten que legislativament est脿 clar que el catal脿 茅s llengua oficial i no es pot denegar qualsevol actuaci贸 per estar redactada la demanda en catal脿. De fet, l’article 231.4 de la Llei Org脿nica del Poder Judicial estableix que “les actuacions judicials realitzades i els documents presentats en l’idioma oficial d’una Comunitat Aut貌noma tendran, sense necessitat de traducci贸 al castell脿, plena validesa i efic脿cia”.

El PSM, tal com adverteix el Magistrat Alfons L贸pez Tena, en el seu vot particular contra l’acord del Consell General del Poder Judicial, recorda que aquest acord incompleix l’article 3.3 de la Constituci贸 Espanyola (“La riquesa de les modalitats ling眉铆stiques d’Espanya 茅s un patrimoni cultural que ser脿 objecte d’especial respecte i protecci贸”), el car脿cter de llengua oficial previst a l’article 3.2 de la mateixa Constituci贸, els Estatuts d’Autonomia on es declara l’oficialitat i el car脿cter de la llengua pr貌pia, el citat article 231.4 de la Llei Org脿nica del Poder Judicial i la Carta Europea de les Lleng眉es Regionals o Minorit脿ries ratificada per l’Estat Espanyol i publicada al BOE el 15 de setembre del 2001.

Per tot aix貌, el PSM ha presentat una Proposici贸 No de Llei per a qu猫 el Parlament de les Illes Balears, en defensa dels drets ling眉铆stics de tots els ciutadans de llengua catalana, recorri la decisi贸 del Consell General del Poder Judicial davant el Tribunal Suprem.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: