"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/03/2011

PSM-IV-ExM aposta per investigar en l'eficiència de les energies renovables per canviar el model energètic

La coalició remarca que el desastre al Japó ha tornat a evidenciar que l'energia nuclear "ni és barata, ni és neta, ni és segura", mentre registra una PNL al Parlament per mostrar que les empreses fotovoltaiques o eòliques és una aposta segura per a la diversificació econòmica en I+D a les BalearsBiel Barceló i Fina Santiago, candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, han comparegut avui en roda de premsa per mostrar el seu suport amb els afectats per la catàstrofe mediambiental i humanitària que s'ha produït al Japó. Però al mateix temps ha recordat que els efectes de la gran i descontrolada fuita de radioactivitat es podrien haver evitat si la dependència de l'energia nuclear fos tan forta.

 

"Apostam per invertir en la investigació i l'estudi de les energies renovables, especialment pel que fa a l'eficiència energètica, i proposar aprovar una llei d'energies renovables que ho permeti i ho reforci amb una important dotació econòmica". Fina Santiago ha reconegut que el debat de les polítiques energètiques ha tornat a situar-se a les agendes polítiques, i per tant aquest és el moment de recordar que el canvi en els models econòmics també passen per canvis en els models energètics. I és en aquest camp que les Balears encara són a temps d'implementar la presència de les renovables en la generació de l'energia que consumim.

 

Biel Barceló, per la seva part, ha lamentat la política energètica del PSOE i del govern espanyol ja que van en contra del medi ambient i el territori com s'ha demostrat aquesta mateixa setmana. "És un greu error que el Congrés dels Diputats, amb els vots del PSOE, CiU i PNB, hagi rebutjat l'esmena del senador del PSM, Pere Sampol, per evitar les prospeccions petrolíferes a les costes d'Eivissa i el País Valencià.

 

"O petroli, o turisme i medi ambient. El PSOE segueix optant pel combustible caduc, però no podem seguir apostant pel petroli, el canvi de model s'ha iniciat i ara no el podem aturar o fer passes enrere". Per això, ha anunciat que el grup parlamentari ha registrat avui mateix una PNL perquè el Parlament insti al Ministeri d'Indústria a reconèixer que les Illes Balears necessiten un tractament específic en matèria de gestió fotovoltaica.

 

En aquest sentit, Barceló ha criticat la falta de voluntat política del PSOE perquè "no tan sols no dóna suport a les renovables, sinó que hi va en contra, sol aposta per les nuclears o les tèrmiques". Així ho ha demostrat en les seves darreres actuacions en aquesta matèria, ja que el recent Decret Llei 14/2011 sobre la correcció del dèficit tarifari elèctric ha carregat principalment sobre les empreses productores d'energies renovables amb una forta retallada de les ajudes.

 

 

Altres propostes

 

Fina Santiago ha explicat que el camp de la investigació en l'eficiència energètica pot permetre la inserció laboral d'un sector de treballadors ara aturats com són els de la construcció. "Si aquests aturats es formen en l'aplicació de la tecnologia fotovoltaica i eòlica per a l'autosuficiència dels edificis, aconseguim el doble objectiu de formar i inserir laboralment un sector de població important  a la vegada que protegim el medi ambient".

 

La coalició aposta també per fomentar l'autonomia energètica dels edificis  a través del suport de les administracions. Santiago ha enunciat també que la coalició impulsarà el desenvolupament de la microgeneració, una tecnologia molt avançada que, a través de l'arribada del gas a les illes, permetrà implementar una altra manera de genera energia molt positivament sobretot en els sectors industrials o equipaments públics que són grans consumidors.

 


Documents

PNL Energies Renovables (149 KB)      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: