"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 21/06/2004

El PSM vol que la constitució europea reforci el paper dels ciutadans i de les regions constitucionals

El PSM considera necessari que el desenvolupament constitucional de la Unió Europea tengui molt present el paper dels ciutadans europeus i que reforci el paper polític de les regions constitucionals. En aquest sentit, els nacionalistes lamenten que el text aprovat pels caps d’estat i de govern dels 25 continua dibuixant una Unió estrictament d’Estats en la qual el Parlament Europeu no pot legislar a iniciativa pròpia ni pot fer control de la Comissió Europea.

El PSM creu imprescindible que es posin les bases per a la construcció de l’Europa Social. En aquest sentit, els nacionalistes consideren que la Constitució Europea hauria d’incloure un nou contracte social que asseguri la cobertura universal de les necessitats bàsiques dels ciutadans i ciutadanes europeus, i garanteixi uns serveis públics de qualitat en els àmbits de la seguretat social, la salut, l’educació, el treball i la igualtat d’oportunitats.

Els nacionalistes també reivindiquen que la Constitució Europea reguli la presència de les comunitats autònomes a les institucions europees per tal d’avançar en el protagonisme polític de la Unió Europea i en la democratització de les institucions europees, superant el plantejament d’unió d’estats. En aquest sentit, el PSM sol·licita que el debat sobre les tasques fonamentals i la delimitació de competències arribi a solucions que garanteixin una major transparència i responsabilitat en el funcionament i les estructures de la Unió europea que asseguri el respecte al principi de subsidiarietat, i garanteixi així el ple respecte dels àmbits competencials propis de les regions constitucionals, com és el cas de les Illes Balears.

El PSM també lamenta que el text aprovat pel Consell Europeu no hagi fet cap menció al reconeixement de la insularitat. Els nacionalistes demanen solucions al cost de la insularitat pel que fa al transport que suposa un encariment dels preus i una pèrdua de competitivitat, així com una dificultat a l’accés dels serveis públics; l’aplicació de la política agrària comuna que pot conduir a la desaparició de l’activitat agrària insular; l’estacionalitat econòmica deguda a la monodependència del turisme com a principal activitat econòmica; i l’escassesa de recursos naturals, com són el territori, l’aigua o l’energia.

El PSM insisteix sobre la necessitat que el català sigui una de les llengües oficials d’Europa. En aquest sentit, els nacionalistes recorden que el territori de parla catalana representa més del 25 per cent de la població de l’Estat espanyol i que, amb 11 milions d’habitants, és una comunitat prou significativa a Europa com per obtenir el reconeixement de la seva llengua i el tracte igualitari amb la d’altres estats amb comunitats lingüístiques semblants a la nostra.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: