"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 21/06/2004

El PSM vol que la constituci贸 europea reforci el paper dels ciutadans i de les regions constitucionals

El PSM considera necessari que el desenvolupament constitucional de la Uni贸 Europea tengui molt present el paper dels ciutadans europeus i que reforci el paper pol铆tic de les regions constitucionals. En aquest sentit, els nacionalistes lamenten que el text aprovat pels caps d鈥檈stat i de govern dels 25 continua dibuixant una Uni贸 estrictament d鈥橢stats en la qual el Parlament Europeu no pot legislar a iniciativa pr貌pia ni pot fer control de la Comissi贸 Europea.

El PSM creu imprescindible que es posin les bases per a la construcci贸 de l鈥橢uropa Social. En aquest sentit, els nacionalistes consideren que la Constituci贸 Europea hauria d鈥檌ncloure un nou contracte social que asseguri la cobertura universal de les necessitats b脿siques dels ciutadans i ciutadanes europeus, i garanteixi uns serveis p煤blics de qualitat en els 脿mbits de la seguretat social, la salut, l鈥檈ducaci贸, el treball i la igualtat d鈥檕portunitats.

Els nacionalistes tamb茅 reivindiquen que la Constituci贸 Europea reguli la pres猫ncia de les comunitats aut貌nomes a les institucions europees per tal d鈥檃van莽ar en el protagonisme pol铆tic de la Uni贸 Europea i en la democratitzaci贸 de les institucions europees, superant el plantejament d鈥檜ni贸 d鈥檈stats. En aquest sentit, el PSM sol路licita que el debat sobre les tasques fonamentals i la delimitaci贸 de compet猫ncies arribi a solucions que garanteixin una major transpar猫ncia i responsabilitat en el funcionament i les estructures de la Uni贸 europea que asseguri el respecte al principi de subsidiarietat, i garanteixi aix铆 el ple respecte dels 脿mbits competencials propis de les regions constitucionals, com 茅s el cas de les Illes Balears.

El PSM tamb茅 lamenta que el text aprovat pel Consell Europeu no hagi fet cap menci贸 al reconeixement de la insularitat. Els nacionalistes demanen solucions al cost de la insularitat pel que fa al transport que suposa un encariment dels preus i una p猫rdua de competitivitat, aix铆 com una dificultat a l鈥檃cc茅s dels serveis p煤blics; l鈥檃plicaci贸 de la pol铆tica agr脿ria comuna que pot conduir a la desaparici贸 de l鈥檃ctivitat agr脿ria insular; l鈥檈stacionalitat econ貌mica deguda a la monodepend猫ncia del turisme com a principal activitat econ貌mica; i l鈥檈scassesa de recursos naturals, com s贸n el territori, l鈥檃igua o l鈥檈nergia.

El PSM insisteix sobre la necessitat que el catal脿 sigui una de les lleng眉es oficials d鈥橢uropa. En aquest sentit, els nacionalistes recorden que el territori de parla catalana representa m茅s del 25 per cent de la poblaci贸 de l鈥橢stat espanyol i que, amb 11 milions d鈥檋abitants, 茅s una comunitat prou significativa a Europa com per obtenir el reconeixement de la seva llengua i el tracte igualitari amb la d鈥檃ltres estats amb comunitats ling眉铆stiques semblants a la nostra.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: