“El PP està segrestant la Llei d’Igualtatâ€
Biel Barceló i Fina Santiago han denunciat avui públicament que la presidenta de la Ponència, Isabel Llinàs (PP), no té cap intenció de convocar-la per dur a plenari el projecte de llei, fet que coincideix amb l’entrada al Parlament de Bauzá
La consellera d'Afers Socials i diputada del Bloc, Fina Santiago, ha criticat que l'entrada al Parlament del president del PP, José Ramón Bauzá, ha coincidit amb el bloqueig per part del PP de la tramitació de la Llei d'Igualtat entre Dones i Homes, atès que, segons ha revelat, la presidenta de la Ponència en la qual s'han de debatre les esmenes parcials a aquesta normativa, la popular Isabel Llinàs, va informar aquest dimarts que no tenia intenció de convocar aquest òrgan.
En una roda de premsa, Santiago ha censurat que amb aquesta actitud, el PP evitarà que es debati en el Ple l'esmentada Llei, aprovada pel Govern el passat 11 de juny i que, entre altres aspectes, preveu que l'impagament de les pensions es considerarà un cas de violència econòmica contra les dones equiparable a la violència física o psicològica. Per això, la consellera ha demanat a Llinàs que convoqui la Ponència per a poder debatre les esmenes, tenint en compte que fins a l'entrada al Parlament de Bauzá, la dirigent popular "es mostrava partidària de votar aquesta Llei i no en contra" .
En aquesta línia, ha criticat que el "canvi d'actitud" de qui va ser directora de l'Institut de la Dona a la passada legislatura "coincideix" amb la presa de possessió del seu escó de Bauzá, després que Jaume Font decidís donar-se de baixa del PP. "Si els populars volen votar en contra de la Llei, dependrà de la seva voluntat, però aquest partit no pot segrestar el debat", ha recalcat Santiago, que ha destacat que aquesta normativa havia estat molt treballada amb el PP, raó per la qual ni aquest partit, ni UM "havien presentat cap esmena a la totalitat".
Així, ha indicat que ella estava disposada a pactar el 70 per cent de les esmenes parcials presentades pel PP a la Llei d'Igualtat, tenint en compte que la majoria d'elles reclamen donar una major estructura a l'Institut Balear de la Dona, una cosa que comparteix Santiago. Per això, ha dit que "res justifica que aquesta normativa estigui encara pendent de discussió en el Ple" i, en aquesta línia, ha recordat que, fins a l'entrada de Bauzá a la Cambra, el PP "sempre es va mostrar partidari que aquesta normativa es pogués debatre, tot i que no tenia definit el vot ".
Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari, Biel Barceló, ha demanat al PP que l'entrada de Bauzá a la Cambra balear "no es converteixi en un acte en contra de la igualtat entre homes i dones" i, en aquest sentit, ha lamentat que la intenció que manifesta aquest partit és que "no sortirà mai l'esmentada Llei" durant aquesta legislatura en la qual resten només entre quatre i cinc Plens.
D'aquesta manera, ha censurat que si "no hi ha voluntat" per tramitar aquesta normativa "no hi haurà temps per aprovar-la", mentre que altres lleis que s'han tramitat posteriorment, com la Llei de Mediació Familiar, "sí que s'han aprovat". "Si hi ha voluntat que la Llei d'Igualtat tiri endavant, cal posar-se a treballar ja, encara que, en aquests moments, el PP ens transmet tot el contrari", ha tancat.
VIOLÈNCIA ECONÒMICA
El Projecte de Llei d'Igualtat, aprovat per l'Executiu i que té set títols i 93 articles, defineix el concepte de violència econòmica com "la privació intencionada i no justificada legalment dels recursos per al benestar físic o psicològic de la dona i dels seus fills, o la discriminació a disposició dels recursos compartits en l'àmbit de la convivència de la parella ".
Així, la normativa permetrà a les víctimes d'aquesta violència econòmica accedir a les mateixes prestacions i ajudes que les disponibles per a les dones que pateixen agressions físiques o psicològiques, cosa que actualment no poden fer. A més, preveu que un informe social que acrediti que una dona ha estat víctima de qualsevol tipus de violència masclista serà suficient perquè pugui percebre aquestes ajudes, mentre que fins ara s'havia de presentar una denúncia i esperar una sentència.
Una altra novetat del projecte és que obliga a les administracions públiques-Govern, consells insulars i ajuntaments-a tenir en els seus òrgans col.legiats i de selecció de personal una representació equilibrada d'homes i dones. El Govern entén per representació equilibrada que cada sexe no superi el 60 per cent ni sigui inferior al 40 per cent.
Així mateix, el text marca que les administracions públiques han d'abstenir-se de formalitzar contractes amb empreses que estiguin sancionades administrativament o condemnades per promoure o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per a les dones. Aquesta abstenció es mantindrà mentre duri el període de sanció o condemna.
Una altra de les disposicions relatives a les dones maltractades és la que els atorga més punts, un cop hagi sentència judicial, a l'hora d'optar a un pis de l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI). Així mateix, el text consolida el Consell de Participació de les Dones i es reafirma la necessitat de mantenir l'existència d'un òrgan autonòmic, l'Institut Balear de la Dona, com a impulsor de les polítiques d'igualtat en la comunitat autònoma.
La Llei també garanteix una cobertura mínima de serveis que les administracions han de mantenir: una plaça en un centre d'acollida per a dones víctimes de violència masclista per cada 3.500 dones i un centre d'informació per a cada 100.000 dones.
Finalment, preveu la creació de la figura del Defensor de la Igualtat de Dones i Homes, que serà adjunta al Síndic de Greuges, que vigilarà i rebrà queixes de tots els temes d'igualtat referits a l'àmbit privat.
|