"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 10/06/2004

El PSM demana que el Consell de Mallorca nomeni Emili Darder Fill Predilecte de Mallorca

El grup del PSM-Entesa Nacionalista proposarà que el Ple del Consell incoi un expedient per declarar Emili Darder i Cànaves, el darrer batle democràtic de Palma, Fill Predilecte de l’illa de Mallorca.

Segons el PSM, els mèrits del batle i metge republicà són mereixedors d’aquest nomenament d’acord amb el Reglament d’Honors i Distincions del Consell de Mallorca per la seva trajectòria política i personal, que el converteixen en una de les personalitats més rellevants del segle XX mallorquí.

El PSM considera que aquesta distinció també serviria per fer una contribució per anar saldant l’enorme deute pendent que té el país amb tots aquells que treballaren i defensaren la democràcia i que, per aquest motiu, foren assassinats o brutalment represaliats per la barbàrie feixista.

Emili Darder va néixer a Palma l’any 1895 i fou president (1925-31), i un dels fundadors (1923), de l’Associació per la Cultura de Mallorca. Durant la República va tenir nombroses iniciatives en el camp de la sanitat i l’educació. Va ser un dels membres de la comissió redactora de l’avantprojecte d’Estatut d’Autonomia i un dels fundadors d’Acció Republicana (1932) que havia d’esdevenir un dels nuclis d’Esquerra Republicana Balear. Un partit que enguany compliria el seu 70è aniversari i del qual Darder fou un dels principals dirigents.

El desembre de 1933 fou elegit batle de Palma, des d’on dugué a terme una important tasca. Una tasca reconeguda per l’ajuntament de Palma que el nomenà fill il·lustre de la Ciutat, l’any 1994.

Tant bon punt esclatà la guerra civil va ser detingut i el 24 de febrer de 1937 fou afusellat en el cementeri de Palma. Els seus “delictes” havien estat la defensa de la democràcia, l’humanisme, el civisme, i la defensa de la cultura del país.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: