"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 04/02/2011

L贸pez-Casasnovas: la "visi贸 contr脿ria a les autonomies" no 茅s pel seu d猫ficit, sin贸 per l'"injust" sistema de finan莽ament

El catedr脿tic i conseller del Banc d'Espanya afirma que les "sospites sobre la incapacitat" de les Balears per sortir-se'n s贸n perqu猫 no podem dir que som un "pare de fam铆lia", sin贸 que som un "menor d'edat que viu de la setmanada"La Fundació Emili Darder ha organitzat avui un berenar informatiu amb el catedràtic d'Economia de la UPF i conseller del Banc d'Espanya, Guillem López-Casasnovas, que ha estat presentat pel director de la fundació i senador nacionalista Pere Sampol i que ha comptat també amb la presència del secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló.

 

López-Casasnovas ha fet una anàlisi de la situació econòmica i financera de l'Estat espanyol. Respecte a la polèmica sobre el dèficit públic de les comunitats autònomes, el catedràtic ha afirmat que les "sospites sobre l'economia espanyola estan centrades en el PIB, i no en el dèficit", i ha afegit que el dèficit de les Illes Balears "és minúscul en relació al PIB" (d'entre 600 i 800 milions de dèficit, en relació a un PIB de prop de 26.000 milions). La "visió contrària a les autonomies" es produeix, segons López-Casasnovas, perquè els analistes financers saben que "el finançament de les comunitats autònomes no depèn del seu PIB", sinó d'un sistema de finançament autonòmic fixat per l'Estat i que, en el cas de les Illes Balears, és "injust".

 

El conseller del Banc d'Espanya opina, per tant, que és la falta de capacitat de les comunitats autònomes per eixugar el dèficit propi amb els recursos propis el que els resta credibilitat a ulls dels analistes: "el que interpreta la gent és que tu no vius de la teva renda, i de la teva capacitat de generar recursos, sinó que vius de la transferència que et dóna l'Estat amb uns determinats nivells de redistribució. De manera que tu no pots dir que ets pare de família, tu ets un menor d'edat que vius, un poquet, de la transferència de la setmanada que t'envien. I això és el que genera sospites sobre la incapacitat que la Comunitat Autònoma nostra se'n surti, fins i tot amb un rati tan petit com el que té ara [de dèficit] respecte al seu PIB".

      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: