"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/01/2011

La reforma laboral perjudica els treballadors i treballadores de les Illes Balears, les dones i els joves

Per PSM - IniciativaVerds les reformes neo lliberals que està portant a terme el Govern Estatal i que es van iniciar amb la reducció dels serveis públics, la reforma laboral, ha fet una passa més amb la reforma de les pensionsLa coalici´nacionalista i ecosocialista es mostra d’acord amb alguns aspectes de la reforma com:

 

- El dret a la jubilació anticipada pels treballadors autònoms. Que a partir d’ara podran jubilar-se als 61 anys amb els coeficients reductors pertinents.

- Que es consignin 9 mesos de cotització per fill, fins un màxim de 2 anys. Serà aplicable a totes les dones que sol·licitin excedència per tenir cura dels seus fills o filles. Tot i que es considera un avanç que es cotitzi a la seguretat social pels períodes de cura, no es veu raonable que es limiti a 2 anys, s’hauria de cotitzar per fill nascut.

- Que es revisi el catàleg de professions penoses per poder jubilar-se abans dels 67 anys. Necessàriament s’hauran d’incorporar treballadors i treballadores d’hoteleria com per exemple les cambreres de pis, persones que treballen a residències mobilitzant persones majors, etc.

- Que els becaris puguin cotitzar dos anys.

Totes aquestes novetats estan subjectes a reglamentacions posteriors. Els partits que formen la coalició electoral Psm-Iniciativaverds estarem atens a l’elaboració d’aquests reglaments.

 

En canvi, expressem el nostre desacord amb:

-          L’ampliació de l’edat de jubilació passant dels 65 als 67 anys.

-          L’ampliació del anys per calcular la base reguladora que determinarà la quantia de les pensions, passant de 15 a 25 anys.

-          L’ampliació de 30 a 37 anys per cobrar el 100% del total de la base reguladora que pugui correspondre.

 

Aquestes tres mesures, especialment les dues darreres, van directament a reduir la quantia de la pensió de jubilació i perjudiquen de forma molt directe a:

 

-           Els treballadors de les Illes Balears , especialment al sectors dels fixos discontinus i treballadors  estacionals tant característica de la nostra economia . Si actualment les pensions a les Illes Balears són un 9% manco que la mitjana de l’Estat amb aquesta reforma es veurà incrementada encara més.

-          A les dones, que encara no han aconseguit igualar les taxes d’ocupació amb els homes, tenen major índex de precarietat i de contractes temporals, i salaris desiguals pel mateix treball. S’ha de complir l’article 19 de la llei de igualtat que obliga a informe perceptiu d’impacte de gènere.

-          Als joves que s’incorporaran a un mercat laboral en precari, amb cada vegada manco feina fitxa i amb un nivell de formació (en el qual han d’invertir temps) més exigent ,la qual cosa retardarà la seva incorporació al món laboral.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: