"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 19/01/2011

El Consell elimina definitivament l'ART de l’Ullal

El PSM de Pollença satisfet per la victòria que suposa la protecció del territori amb la votació la setmana passa al Consell de Mallorca, on va tornar a quedar en evidència la irracionalitat d’UM, i la contradicció de PP i PSOE que votaren el contrari que a Pollença 

El Ple del Consell de Mallorca del passat dia 13 de gener va resoldre les al∙legacions i va eliminar definitivament les Àrees de Reconversió Territorial del Pla Territorial de Mallorca. Recordem que les ARTs eren uns instruments urbanístics que permetin construir directament en sol rústic, en operacions suposadament d’esponjament i millora. A Pollença una d’aquestes ART era la pretenia traslladar l’edificabilitat des de Cala Carbó fins a l’Ullal. Aquesta operació tenia una part bona (protegir Cala Carbó) i una dolenta (edificar la zona humida de l’Ullal, a més amb una edificabilitat encara més alta que a Cala Carbó). Per evitar haver de dur a terme aquesta operació, a principis de la legislatura, la Llei de mesures Urgents Urbanístiques elaborada per la Conselleria del Territori (Gabriel Vicenç, PSMBloc) va desclassificar la urbanització de Cala Carbó convertint‐la en zona ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès), fent innecessari haver de traslladar cap edificabilitat a l’Ullal.

 

Els interessos de l’Equip de Govern pogueren més que la lògica urbanística i quan al mes de juny el Consell va decidir eliminar les ARTs, l’Ajuntament va al∙legar contra aquesta eliminació, argumentant que sí que s’havia de construir a l’Ullal, ara justificant‐ho amb l’excusa que això permetria fer la peatonalització. Llavors ja varem criticar aquesta proposta (El Castell num 32) i varem dir que era un solemne despropòsit i una excusa per construir a la zona humida de l’Ullal. La urbanització de l'Ullal hagués suposat reincidir en un model de creixement que ha duit al Port de Pollença a la crisi, que ha fet que perdés part de l'encant que el va fer famós i pròsper turísticament. A sobre, tots els propietaris llevat d'un (el "gros", una empesa inversora), estaven en contra dels propòsits de l'Ajuntament.

 

El regidor del PSM a l'Ajuntament de Pollença, Tomeu Cifre, mostra la seva sorpresa davant l'actitud de la resta dels grups polítics. No només UM donava suport a aquesta urbanització, sinó també el PP i el PSOE, dos partits que al  Consell han votat just el  contrari. La Postura del PSOE pollencí només s’explica per la submissió a UM en qualsevol decisió important.

 

En canvi el PP “de Palma” sí que ha donat suport a eliminar les ARTs del Pla Territorial que ells mateixos aprovaren la passada legislatura. Perquè? Per eliminar un element que havia dut a la imputació de Jaume Font, pels interessos particulars amagats al darrera; també perquè així s’elimina un element de polèmica (de fet la desclassificació ha passat gairebé desapercebuda als mitjans de comunicació, quan abans havia estat un element molt polèmic), si haguessin continuat donant suport a les ARTs (recordem que tenien la clau, ja que amb UM feien la majoria) a tan pocs mesos de les eleccions això hagués mobilitzat als sectors ecologistes i progressistes de Mallorca, cosa que ara per ara no els interessa.

 

La qüestió és que finalment no es podrà edificar a l’Ullal i es preservarà la zona humida. L’únic partit que ha estat coherent amb aquesta postura de protecció de la qualitat del medi ambient del Moll, defensant el mateix tant a Pollença com a Palma, ha estat el PSM. En canvi la postura caparruda de l’Equip de Govern en insistir en aquesta urbanització només ha provocat enfrontaments, pèrdua de temps als serveis tècnics municipals, i despesa innecessària. Per quan un poc de racionalitat a l’urbanisme pollencí? Sembla que si no l’aporten de fora l’Ajuntament no es capaç d’aplicar el seny que cal.

Enllaços

Dossier complet amb la informació sobre l'Ullal


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: