"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 09/12/2010

El Parlament referma la unitat i la vitalitat de la llengua catalana

El grup parlamentari del Bloc ha aconseguit el suport majoritari per aprovar una Proposició No de Llei que ratifica que la llengua pròpia de les Illes Balears és el català, mentre el grup del PP no ha votat en cap moment evidenciant la seva incomoditat amb la qüestió



 

La Comissió de Cultura i Educació del Parlament ha aprovat avui horabaixa una Proposició No de Llei (PNL) que insta a totes les institucions de les Illes Balears a fer de la unitat de la llengua catalana el punt de partida inqüestionable de la política lingüística. I ho ha fet amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris, excepte el del PP que ni ha votat a favor, ni en contra, ni s’ha abstingut.

 

El grup parlamentari del BLOC i PSM-Verds ha defensat aquest text per posar en evidència que l’acceptació de les modalitats lingüístiques no fan més que potenciar la vitalitat de la llengua en el seu conjunt. Una reflexió que diputat Miquel Àngel Llauguer a exposat durant la comissió a la vegada que ha reconegut que el reconeixement de la llengua pròpia va més enllà de les lleis i els estatuts, “és un reconeixement que neix de la nostra història i la nostra cultura”.

 

El text s’ha aprovat sense el suport del grup parlamentari popular que s’ha sentit molest perquè no s’han acceptat les seves esmenes, proposades i registrades. Unes esmenes que posen l’accent en qüestions clau però des d’un punt de vista distorsionat. “És innecessari mencionar cada vegada la llengua catalana i totes les seves modalitats, perquè qui realment reconeix i valora les variants lingüístiques sap que són un element més que enriqueix la nostra llengua, i no s’utilitza com a eina de divisió”.

 

És més, Llauguer durant la seva intervenció ha fet una crida a la defensa i la protecció de les modalitats i variacions més enllà de les pròpiament geogràfiques, i ha parlat de les generacionals, socials i els registres d’ús. “Sempre partit i acabant en un mateix punt de trobada comú que és el català estàndard”.

 

Pel que fa al darrer punt de la Proposició No de Llei, s’ha posat èmfasi en la igualtat i la cohabitació de les dues llengües oficials, tal i com reclama el principal partit a l’oposició, però partint des de la base i l’origen de la desigualtat real. “És a dir, reconeixent quina de les dues llengües està en desequilibri i quina, per tant, requereix més protecció i promoció des dels poder públics”.





Documents

PNL sobre la unitat de la llengua (549 KB)



      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: