"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 29/11/2010

Pere Sampol presenta esmenes als PGE per corregir el finançament de Balears

El senador del PSM registra fins a dinou esmenes per anivellar i corregir el greuge comparatiu en matèria de finançament, així com una sèries de convenis de col·laboració amb l’Estat en matèria de Patrimoni històric i Cultura 

El senador nacionalista Pere Sampol ha registrat a la Cambra Alta les esmenes que han de permetre millorar l’actual sistema de repartiment de la riquesa l’estat espanyol i per tant facilitar que les Illes Balears puguin gestionar el seus propis recursos. Però, el paquet d’esmenes també inclou convenis amb l’administració espanyola en matèria de defensa i promoció de la cultura i el patrimoni, alguns d’ells ja compromesos com el del Castell d’Alaró i Can Prunera.

 

El secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, ha comparegut junt amb en Sampol per reclamar precisament que en moments de crisi econòmica “és més necessari que mai disposar dels nostres recursos i pal·liar el greuge comparatiu de Balears amb la resta de comunitats pel que fa al finançament”.

 

En aquest sentit, Sampol ha insistit en la urgència d’equiparar l’actual finançament amb la mitjana estatal. I un instrument per aconseguir-ho és a través de la inclusió de Balears dins el Fons de Compensació Interterritorial, ja que el nou sistema de finançament de les autonomies, aprovat recentment, no ho contempla. “La davallada de la renda per càpita balears és molt greu i es deu principalment a l’escassa despesa pública en els darrers 30 any. És just i urgent estar dins el fons”.

 

A més, “amb l’objectiu de sanejar els comptes de la comunitat de 2011”, Sampol presenta una esmena perquè l’aportació de les Illes Balears al Fons de Suficiència per aquest proper any quedi en suspensió fins el 2012, ja que no serà fins llavors que es podran avaluar els els suposats beneficis del nou sistema de finançament autonòmic no es podran avaluar fins la primera liquidació del 2012.

 

D’altra banda, el senador nacionalista ha registrat una sèrie d’esmenes dirigides a estrènyer i ampliar convenis de finançament en matèria de cultura i patrimoni. “Proposem a l’Estat que col·labori a través de programes específics com el lingüístic, ja que Balears és una de les comunitats on més ha crescut la immigració, i la integració lingüística esdevé, per tant, prioritària”.

 

A més, Sampol ha recordat que té el compromís explícit de la Ministra de Cultura per aprovar en el tràmit que ara s’inicia al Senat les esmenes que permetran ampliar les subvencions amb la Fundació Can Prunera i la col·laboració amb la Fundació del Castell d’Alaró. Entre aquestes, també cal remarcar les peticions pel que fa a la continuació de les obres del Museu de Mallorca, la rehabilitació de les Torres del Temple i del Baluard del Príncep a Palma.


Documents

Esmenes del PSM als PGE (96 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: