"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 22/11/2010

El PSM de Pollença demana un carrer en memòria de Pere Josep Cànaves

El grup municipal presenta una moció al ple per escollir un carrer per dedicar-lo al batle republicà que fou afusellat el gener de 1938 

Pere Josep Cànaves fou batle de Pollença en els convulsos dies que precediren la rebel∙lió militar. Ocupà el seu càrrec el febrer del 1936, president la gestora que governava el poble després de la dimissió dels consistoris conservadors, fins el 18 de juliol data de l’aixecament militar. Pertanyia al partit Esquerra Republicana Balear (ERB) fruit de la fusió entre el Partit Republicà Radical‐Socialista Independent i Acció Republicana de Mallorca, partit al que també pertanyia el llavors batle de Palma, Emili Darder (sense cap lligam històric amb l’actual ERC).

 

Pere Josep Cànaves fou jutjat juntament amb altres 147 persones de Pollença que havien estat significadament lleials a la legalitat de la República. D’aquestes es decretaren cinc penes de mort, entre elles al de Cànaves que fou afusellat a Palma el 27 de gener de 1938. 

 

Desprès dels anys de repressió i oblit del franquisme, i després d’una transició democràtica que va escampar la creença de que a Mallorca no havia passat res rel∙lacionat amb la repressió, la mobilització de col∙lectius cívics i alguns partits polítics ha anat rescatant de l’oblit aquestes persones que patiren per defensar la llibertat de tots. Al 2003 el PSM presentà una moció demanant el nomenament del batle  Cànaves com a Fill Il∙lustre de Pollença. La moció va ser aprovada el 13 d’abril en un ple que comptà amb nombrosa assistència, després del que es va procedir a inaugurar el monòlit de la Plaça dels Seglars dedicat als represaliats.

 

Ja han passat gairebé vuit anys des de llavors i consideram que per mantenir viva la memòria d’una persona tan significada en la nostra història seria una bona iniciativa dedicar‐li un carrer del municipi i , si es possible, inaugurar‐lo en el mes d’abril, quan molts pobles de Mallorca organitzen actes en recuperació de la memòria històrica.

Enllaços

Biografia Pere Josep Cànoves


Documents

Moció PSM de Pollença (254 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: