"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 29/10/2010

La finca del Galatzó de Calvià s'ha de posar al servei dels pagesos

Els nacionalistes del municipi critiquen el mal estat de conservació de la finca i proposen alternatives al seu ús, així com mesures per recolzar econòmicament el sector agrari del municipi amb és la creació d’una cooperativa 

L'agrupació del PSM-Entesa Nacionalista de Calvià s'ha reunit amb pagesos del municipi per abordar les problemàtiques que pateix el sector de la pagesia i per procurar proposar solucions. El PSM-EN de Calvià es mostra molt preocupat per l’absolut desinterès i menyspreu del consistori pel sector agrari i la pagesia en general des de l'arribada de Carlos Delgado. Per això, el candidat nacionalista al municipi, Rafel Sedano, s'ha compromès a dur en el seu programa electoral les principals necessitats i plantejar alternatives a la situació d’abandonament que sofreix el sector agrari a Calvià.

 

Entre aquestes propostes, Sedano considera prioritari millorar les ajudes a la pagesia, a través de l’augment de subvencions o de la reducció de la contribució fiscal, i que aquest suport econòmic repercuteixi directament al pagés que cuida i explota els terrenys enlloc de que arribin als propietaris de les possessions on estiguin treballant. Però també, amb l'objectiu de potenciar el paisatge rural en reclam turístic. "A Calvià s'han de cercar i explotar totes les possibilitats per tal de desestacionalitzar el turisme i no centrar-lo sol en els nuclis que toquen directament el mar i el treball de la terra és la millor forma de crear aquests paisatges".

 

S'estima, també, la necessitat d'impulsar l'oferta comercial dels productes que elaboren els pagesos com a forma per garantir, juntament amb l'actualització de les subvencions, la conservació i l'explotació natural del sòl rústic existent al municipi. D'aquesta manera, si l'Ajuntament invertís més recursos municipals i fes promoció del consum dels aliments que produeixen els pagesos de Calvià, a fi de contribuir al màxim possible en la rendibilitat productiva, aquesta inversió municipal seria útil també per al manteniment del patrimoni paisatgístic del municipi.

 

D'aquesta manera, des del PSM-EN de Calvià, es planteja la necessitat que el consistori impulsi i col·labori en la creació d'una cooperativa on hi tenguin cabuda totes i tots els pagesos del municipi que ho desitgin per tal d’unir esforços i reduir costos. A més, es proposa la creació d'una marca de qualitat del municipi per tal de potenciar el producte local, tot garantint que la fruita, verdura o carn que es pugui adquirir està produït al municipi, sempre i quan es compleixin tots els requisits necessaris.

 

Com a mesura impulsora de la pagesia local, Sedano proposa crear l'oficina del pagès en substitució de l'actual oficina del món rural, les competències de la qual serien ampliades. Proposam, d'aquesta manera, ampliar els serveis municipals actuals, força precaris, perquè els pagesos tenguin un suport local similar al que ofereixen els sindicats agraris: informació; edició d'un full trimestral; assessorament legal; tramitació administrativa; etc, etc. També se'ls oferirà infraestructura municipal per la venda dels seus productes tant en aquest espai com en el mercat que hi ha cada dilluns a la vila de Calvià.

 

Pel que fa a la finca de Galatzó, "proposam l'explotació turística de la finca a partir de la rehabilitació dels elements etnològics que conté, molts dels quals ara estan en mal estat de conservació, i l'organització d’un servei de caràcter pedagògic i formatiu relacionat amb la pagesia i l'etnologia com a valor cultural específic digne de ser ofert als visitants i als escolars". La finca s'hauria de convertir en un exemple d'allò que volem que sigui el sòl rústic. A la finca de Galatzó també hi hauria d’haver producció agrícola (hortalissa, taronges, bessó, oliver, producció d'oli...) amb l'objectiu d'oferir un tast dels productes locals als visitants, de tal manera que se'n pugui fer promoció dels productes locals. L'explotació de la finca també hauria de tenir un punt informatiu al mercat municipal de cada dilluns.

 


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: