"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 10/05/2004

El PSM exigeix als Presidents de les Illes Balears i Catalunya que arribin a un acord que permeti la continuïtat de l'Institut Ramon Llull

El PSM ha presentat una proposició no de llei per tal que el Parlament de les Illes Balears insti els Presidents de les Illes Balears i Catalunya a reconsiderar la decisió anunciada i arribar a un acord que permeti la continuïtat de l'Institut Ramon Llull des del consens i el respecte. Els nacionalistes també volen que el Parlament de les Illes Balears reprovi l'actuació del President de les Illes Balears i del President de Catalunya que ha provocat la sortida del Govern de les Illes Balears de l'Institut Ramon Llull.

El PSM argumenta que la creació de l'Institut Ramon Llull va suposar una passa històrica en la col·laboració entre els governs de Catalunya i les Illes Balears en matèria de foment i difusió a l’exterior de la llengua i la cultura catalana. Els nacionalistes expliquen que, per a les Illes Balears, a més, va suposar facilitar una via important d’accés al mercat internacional als nostres creadors i indústries culturals.

El PSM critica la manca voluntat política dels dos governs, manifestada a través d’unes formes inadequades, que ha provocat la ruptura que es va anunciar el passat dia 7 de maig. Els nacionalistes recorden que la creació de l'Institut Ramon Llull fou avalada per acords presos per unanimitat del Parlament de les Illes Balears i del Parlament de Catalunya. El Consorci estava obert a l'entrada del Govern de la Generalitat Valenciana i preveia la col·laboració de l'Instituto Cervantes.

Per al PSM, la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana és una necessitat, no sols amb la finalitat de ser reconeguts internacionalment, sinó perquè és un factor determinant per a la consolidació del procés de normalització lingüística intern, sobretot en una societat com la de les Illes Balears amb tanta presència, temporal o permanent, de persones nascudes fora del nostre territori. En aquest sentit, els nacionalistes consideren que en el marc de les relacions internacionals és del tot necessari agrupar i coordinar esforços amb els governs de les terres amb què compartim llengua i cultura; els beneficis de l’impuls conjunt amb les altres terres de llengua catalana són indiscutibles, tant des del punt de vista dels cost material com de l’efectivitat del ressò. Per tant, segons el PSM, no té justificació que, en lloc d’anar obrint la participació als altres governs de la mateixa àrea lingüística, es desfaci una estructura tan necessària i que ha demostrat la seva efectivitat.

El PSM manifesta que les institucions, especialment quan afecten les relacions entre països i governs, han d'estar per sobre dels interessos dels partits. En aquest sentit, els nacionalistes consideren que els presidents de Catalunya i les Illes Balears no han estat a l'altura de la responsabilitat que els correspon, no han sabut defensar una iniciativa històrica per als nostres països, i no han respectat la voluntat política unànime dels parlaments respectius i del Congrés dels Diputats.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: