"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 20/10/2010

Els vots en contra de PSOE i ERC i l'abstenció del PP fan perdre a Balears 50 milions d'euros

El Senat rebutja la proposta de Pere Sampol per incloure les Illes en el Fons de Compensació Interterritorial arran de la "caiguda vertiginosa" de la renda per càpita del nostre país els darrers anys: "si el PSM-EN tengués dos diputats en el Congrés, aquesta proposta s'aprovaria"



El Ple del Senat ha rebutjat aquest dimecres la Proposició de llei del senador del PSM-EN, Pere Sampol, per reformar la normativa que regula el Fons de Compensació Interterritorial, a fi de permetre a les Illes Balears poder participar del repartiment d'aquests recursos econòmics.


Els vots en contra del PSOE i ERC, així  com l'abstenció del PP i CiU, han fet que la iniciativa no prosperàs. Únicament hi han votat a favor senadors nacionalistes de formacions com el BNG, el PNB o CC.


La proposta del senador Sampol plantejava considerar en els criteris de repartiment considerar el regional bruta en poder de compra -tenint en compte el diferencial de preus- sigui inferior a la mitjana espanyola o que es contempli la seva inclusió en les regions amb descens continuats en la 'renda per càpita real'. Amb això, el senador estimava que Balears podrien optar fins a 50 milions d'euros d'aquest fons.


Sampol ha considerat que el repartiment de fons ha de fixar-se en "criteris objectius amb transparència i rigor" per establir la solidaritat entre territoris, una qüestió que segons ell "no es compleixen" en la situació actual. Com a exemple, ha dit que hi ha comunitats que ja superen la mitjana estatal de renda i encara reben quantitats d'aquest fons orientat a la convergència de territoris.


Això, segons el senador nacionalista, és perquè hi ha "una decisió arbitrària" en l'elecció de les autonomies integrants del Fons de Compensació, ja que Castella i Lleó i Cantàbria estan per sobre de la mitjana mentre que Balears, en termes per càpita en poder de compra, està per davall de la mitjana.


Sampol ha argumentat també la necessitat que Balears entri en aquest Fons causa de la "caiguda tan vertiginosa" en poder de renda per càpita -ja que en 2000 estava 17 punts per sobre de la mitjana-, i més quan també ha estat la que "més ha contribuït significativament a la solidaritat", segons exposa les balances fiscals.


A més, ha explicat que el 20% de la població balear es troba per sota del llindar de la pobresa, el major cost de la vida amb respecte a altres regions i que l'arxipèlag ha patit un 'boom' de la immigració.


Els arguments en contra dels criteris de Sampol


El senador del PSOE José Ignacio Pérez Sáenz ha justificat el vot contrari argumentant que "no és cert que el Fons de Compensació sigui discrecional" donat que el criteri és el càlcul del PIB brut per habitant i les beneficiàries seran les que estiguin per sota de la mitjana.

 

Mentrestant, el portaveu d'Entesa Catalana de Progrés, Josep Carles Bonet (ERC), ha justificat el rebuig a aquesta proposta en entendre que "uns quants milions [els que suposarien l'entrada en el Fons de Compensació Interterritorial] no resoldrien els problemes" de Balears.

 

Per la seva banda, el portaveu del PP ha considerat la proposta "extemporània" atès que fa un any que es va aprovar el nou finançament autonòmic.


Sampol: "si el PSM-EN tengués dos diputats al Congrés, com Coalició Canària, aquesta proposta s'aprovaria"


Per rebatre la proposta dels grups parlamentaris, Sampol ha insistit que els arguments de repartiment del Fons de Compensació estan "caducats" i que "no pot mantenir una foto fixa durant anys" perquè no és de rebut que "comunitats que estan per sobre de la mitjana segueixin apel·lant a la solidaritat". "No estem parlant de solidaritat sinó d'egoisme", ha afegit després.


Finalment, ha apel·lat als senadors de les Illes Balears perquè facin "pedagogia" en els seus grups parlamentaris sobre les característiques de les illes i ha assegurat que, si el seu partit tingués dos diputats al Congrés -en referència a l'acord parlamentari entre Coalició Canària i PSOE en els Pressupostos Generals-, la Proposició de llei s'aprovaria.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: