"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 17/10/2010

El PSM reivindica per a les Balears la vintena de competències que el PNB ha aconseguit per al País Basc

Els nacionalistes feliciten el PNB per aconseguir el desplegament de l'Estatut de Gernika i lamenten la servitud dels diputats illencs per assolir compromisos equiparables 

El PSM-Entesa Nacionalista confia que el govern espanyol estengui el compromís de transferir les competències autonòmiques a totes les comunitats que així ho reivindiquin, com les Balears.

 

El PSM-EN felicita el Partit Nacionalista Basc per haver desencallat el desplegament de l'Estatut de Gernika de l'any 1979, al mateix temps que confia que les Balears també puguin accedir a la transferència de les 20 competències que ha aconseguit el PNB per al País Basc. Això, sempre que vagin acompanyades del compromís de dotar-les suficientment per a fer viable i atractiva la transferència.

 

Els nacionalistes constaten que el grup parlamentari del PNB a Madrid ha aconseguit els seus propòsits, tot i no estar en el govern de la seva comunitat, perquè ha perseguit els interessos propis i per als ciutadans del País Basc, deixant al descobert com n’és d’infructuosa la docilitat dels grups majoritaris illencs que fan seguidisme del govern de torn.

 

Principalment, els aspectes que concrets que han fet possible l’acord del PNB amb el govern espanyol passen per les següents contrapartides, que es concretaran en el que queda d’any i durant el 2011. Es traspassaran al govern basc les competències en: Polítiques actives de treball, valorades en 472 milions d’euros; Inspecció de treball en matèria de competències sociolaborals; Polítiques de formacio de l’Institut Social de la Marina; Trànsit marítim en aigües territorials basques; Turisme i agències de viatge; Professors de religió.

 

A més, a través d’esmenes parcials durant la tramitació parlamentaria dels Pressupostos Generals de l’Estat, el PSOE s’ha compromès a:


-          Donar suport a una proposició de llei presentada pel PNB al Congrés perquè els territoris històrics bascs passin a denominar-se Alava-Araba, Bizkaia i Gipuzkoa.

-          Promoure la presència de tècnics de la Hisenda foral basca a les reunions de treball del Consell de Ministres d’Economia i Hisenda de la Unió Europea que afectin a Euskadi.

-          Complir els terminis de l’alta velocitat basca en la part estatal per permetre la posada en funcionament el 2016 del tram Vitòria-Bilbao.  

-          Cedir terrenys per a l’ampliació del port de Pasajes, Gipuzkoa.

-          Aprovar una partida de 15 milions d’euros per al centre de neutrons per espalació.

-          Aprovar una partida de 120.000 euros per a la realització d’un estudi sobre l’ús de caràcter cultural i museístic compatible amb la llei de costes en un terreny proper a la Reserva de la Biosfera de Urdaibai (Bizkaia).

-          Comprometre’s a que Renfe se sumi al bitllet únic del transport de Gipuzkoa.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: