"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 18/10/2010

El PSM-EN proposa ajornar la contribució de Balears al Fons de Suficiència fins que entri en vigor el nou sistema de finançament

Els nacionalistes proposen un acord a la resta de formacions que suposaria fins a 270 milions d'euros més per a les arques autonòmiques. Biel Barceló afirma que en aquest cas seria "negociable" la pujada d'impostos, qüestió que ara bloqueja els pressuposts 

El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista i portaveu del BLOC-PSM-Verds, Biel Barceló, juntament amb el senador nacionalista Pere Sampol, ha presentat una proposta per ajornar un any la contribució de les Illes Balears al Fons de Suficiència, fins que entri en vigor la totalitat del sistema de finançament aprovat l'any passat. Segons recullen els Pressuposts Generals de l'Estat, l'any 2011 Balears serà, per primera vegada, l'única Comunitat Autònoma que contribuirà al Fons de Suficiència (la previsió dels nacionalistes és que el nostre país haurà d'aportar entre 200 i 220 milions d'euros).

 

Biel Barceló ha avançat que el senador Pere Sampol presentarà una esmena als PGE per "suspendre" l'aportació al Fons de Suficiència fins que s'apliqui el Fons de Competitivitat (previst per a l'any 2012), del qual les Illes Balears seran beneficiàries per tal de, en teoria, arribar a la mitjana de finançament estatal (segons les previsions del Govern de l'Estat). Barceló també enviarà una carta als grups parlamentaris del Parlament i del Congrés dels Diputats per tal de recollir suports per a la iniciativa.

 

Al seu torn, Sampol ha anunciat que dimecres es votarà al Senat la seva proposició de llei per modificar els criteris del Fons de Compensació Interterritorial. El senador proposa que el criteri per repartir els 1.200 milions d'euros d'aquest fons sigui que les Comunitats Autònomes beneficiàries siguin aquelles amb una renda per càpita en poder de compra inferior a la mitjana. D'aquesta manera les Illes Balears podrien rebre entre 40 i 50 milions d'euros anuals que ara es perden. Sampol espera que els senadors balears del PP i del PSOE "no només ens facin costat, sinó que pressionin els seus partits per votar-hi a favor".

 

Biel Barceló ha assenyalat que globalment les dues propostes podrien suposar entre 240 i 270 milions d'euros extra per als pressuposts de la CAIB per al 2011. Segons el líder nacionalista, només l'ajornament de la contribució al Fons de Suficiència ja superaria amb escreix els recursos que el Pacte preveu ingressar com a conseqüència de l'increment dels impostos per a les rendes més altes i la introducció de la fiscalitat mediambiental (que es preveu que generarien uns ingressos de prop de 60 milions).

 

En aquest sentit, Barceló afirma que, si se produeix un acord polític per millorar enguany el nostre finançament que permetés mantenir la despesa en sanitat, educació, serveis socials i economia productiva, el PSM-EN estaria disposat a "negociar" la pujada d'imposts del Pacte. Cal recordar que PP i UM, amb majoria al Parlament, s'oposen frontalment a l'increment fiscal; i des del Govern s'ha afirmat que si els pressuposts no compten amb el suport parlamentari necessari ni tan sols es presentaran al Parlament i es prorrogaran automàticament els comptes de 2010.


Documents

Llei de modificació del Fons de Compensació Interterritorial (45 KB)
Fons de Suficiència (6 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: