"La fermesa d'un somriure" SebastiÓ Serra, en la mem˛ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotÝcies. 05/05/2004

El PSM creu que lĺampliaciˇ de la Uniˇ Europea tendrÓ unes repercussions limitades sobre lĺagricultura balear

El PSM considera que s’han de valorar com a menors el efectes de l’ampliaciˇ dels estats membres de la Uniˇ Europea en el terreny agrari. Segons els nacionalistes, en aquests pa´sos –sobretot a Pol˛nia, Hongria i Rep˙blica Txeca- hi ha molts de pagesos, per˛ amb unes agricultures molt endarrerides estructuralment. Per al PSM, l’entrada a la Uniˇ Europea accelerarÓ una dura reconversiˇ agrÓria en aquests pa´sos en la qual els seus actius agraris es reduiran rÓpidament, amb tendŔncia a anivellar-se amb les altres agricultures comunitÓries.

El PSM considera que els efectes de la incorporaciˇ dels nous pa´sos de l’est sobre l’agricultura de les Illes Balears s’han de relativitzar, per˛ que indubtablement l’agricultura de les Illes Balears necessita mesures urgents per a sobreviure en les condicions de desigual competŔncia pel territori, l’aigua i la mÓ d’obra, amb els sectors de l’especulaciˇ immobiliÓria, la construcciˇ i el turisme. I no s’estÓ impulsant cap casta de mesura. No es fa res.

A parer del PSM, la reforma de la PAC (PolÝtica AgrÓria Comuna), que s’anirÓ aplicant fins el 2007, sÝ que tendrÓ uns efectes reals, que seran positius en alguns aspectes –mÚs suport a la qualitat, mÚs suport a les organitzacions de productors, etc.- i negatius en d’altres –reducciˇ d’ajuts directes en determinades produccions-. Segons els nacionalistes, els efectes negatius per a les Illes Balears –una agricultura escassament subvencionada- poden ser molt inferiors als que es produiran a les regions amb agricultures de carÓcter continental i no mediterrani.

El PSM explica que la PAC estÓ pensada, originÓriament, per a les agricultures centreuropees i, a l’Estat espanyol, beneficia les regions amb produccions similars a aquestes (Castella-Lleˇ, Aragˇ, Castella-La Manxa, Extremadura i Andalusiales), regions amb extenses zones dedicades a conreus herbacis (farratges, cereals i lleguminoses) i amb ramaderies dedicades a la producciˇ cÓrnica.

Els nacionalistes consideren que el problema de l’agricultura i la ramaderia a les Illes Balears no radica, en absolut, en l’ampliaciˇ de la Uniˇ Europea ni en la reforma de la PAC, sinˇ que radica en la manca d’iniciatives i d’idees, de qualsevol casta, de la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. En aquest sentit, el PSM denuncia no hi ha polÝtica agrÓria o, si existeix, no Ús coneguda o no s’aplica. A parer dels nacionalistes, el Govern de les Illes Balears sols ha donat un missatge de cara al camp: s’han de fer autopistes, urbanitzacions i parcs temÓtics.

El PSM posa de manifest que la indiferŔncia davant la crisi del sector lleter a Menorca, la desÝdia i l’hostilitat davant Prilac, la manca de suport a la ramaderia en general, l’abandonament de les iniciatives de rec amb aigŘes depurades, la caiguda en picat de la formaciˇ i l’experimentaciˇ, la disoluciˇ de les iniciatives dirigides a millorar l’assessorament a les explotacions agrÓries, l’abandonament del foment de l’agricultura integrada i ecol˛gica, la manca d’actuacions en sanitat vegetal, la manca de foment de noves marques i denominacions d’origen i qualitat, la nul.la promociˇ i suport a la comercialitzaciˇ dels nostres productes, configuren un panorama desolador. Molt desolador.

El PSM manifesta que no hi ha polÝtica agrÓria balear i que serÓ in˙til, sense aquest requisit, comanar estudis sobre els efectes de la reforma de la polÝtica agrÓria comunitÓria. En tot cas, expliquen els nacionalistes, la PAC, bona o dolenta, serÓ l’˙nica polÝtica existent. El PSM creu que grÓcies a Europa almenys hi haurÓ qualque polÝtica per al sector primari: la que no podem deixar de fer perquŔ Ús obligat˛ria a tots els pa´sos de la Uniˇ Europea.

Per al PSM no resulta difÝcil deduir perquŔ des de fa mesos no s’han convocat els consells agraris. Segons els nacionalistes, no hi ha polÝtica agrÓria ni idees i, per tant, no hi ha debat ni participaciˇ. El PSM creu que la situaciˇ Ús alarmant i que s’han de convocar els consells agraris amb agilitat per tal d’escoltar la veu del sector i concertar les iniciatives que fan falta. Els nacionalistes afirmem que no tÚ cap justificaciˇ que aquests organisme de participaciˇ no s’hagin convocat.

Ł
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Reservats tots els drets.                  Desenvolupat per: