"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 05/05/2004

El PSM creu que l鈥檃mpliaci贸 de la Uni贸 Europea tendr脿 unes repercussions limitades sobre l鈥檃gricultura balear

El PSM considera que s’han de valorar com a menors el efectes de l’ampliaci贸 dels estats membres de la Uni贸 Europea en el terreny agrari. Segons els nacionalistes, en aquests pa茂sos –sobretot a Pol貌nia, Hongria i Rep煤blica Txeca- hi ha molts de pagesos, per貌 amb unes agricultures molt endarrerides estructuralment. Per al PSM, l’entrada a la Uni贸 Europea accelerar脿 una dura reconversi贸 agr脿ria en aquests pa茂sos en la qual els seus actius agraris es reduiran r脿pidament, amb tend猫ncia a anivellar-se amb les altres agricultures comunit脿ries.

El PSM considera que els efectes de la incorporaci贸 dels nous pa茂sos de l’est sobre l’agricultura de les Illes Balears s’han de relativitzar, per貌 que indubtablement l’agricultura de les Illes Balears necessita mesures urgents per a sobreviure en les condicions de desigual compet猫ncia pel territori, l’aigua i la m脿 d’obra, amb els sectors de l’especulaci贸 immobili脿ria, la construcci贸 i el turisme. I no s’est脿 impulsant cap casta de mesura. No es fa res.

A parer del PSM, la reforma de la PAC (Pol铆tica Agr脿ria Comuna), que s’anir脿 aplicant fins el 2007, s铆 que tendr脿 uns efectes reals, que seran positius en alguns aspectes –m茅s suport a la qualitat, m茅s suport a les organitzacions de productors, etc.- i negatius en d’altres –reducci贸 d’ajuts directes en determinades produccions-. Segons els nacionalistes, els efectes negatius per a les Illes Balears –una agricultura escassament subvencionada- poden ser molt inferiors als que es produiran a les regions amb agricultures de car脿cter continental i no mediterrani.

El PSM explica que la PAC est脿 pensada, origin脿riament, per a les agricultures centreuropees i, a l’Estat espanyol, beneficia les regions amb produccions similars a aquestes (Castella-Lle贸, Arag贸, Castella-La Manxa, Extremadura i Andalusiales), regions amb extenses zones dedicades a conreus herbacis (farratges, cereals i lleguminoses) i amb ramaderies dedicades a la producci贸 c脿rnica.

Els nacionalistes consideren que el problema de l’agricultura i la ramaderia a les Illes Balears no radica, en absolut, en l’ampliaci贸 de la Uni贸 Europea ni en la reforma de la PAC, sin贸 que radica en la manca d’iniciatives i d’idees, de qualsevol casta, de la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. En aquest sentit, el PSM denuncia no hi ha pol铆tica agr脿ria o, si existeix, no 茅s coneguda o no s’aplica. A parer dels nacionalistes, el Govern de les Illes Balears sols ha donat un missatge de cara al camp: s’han de fer autopistes, urbanitzacions i parcs tem脿tics.

El PSM posa de manifest que la indifer猫ncia davant la crisi del sector lleter a Menorca, la des铆dia i l’hostilitat davant Prilac, la manca de suport a la ramaderia en general, l’abandonament de les iniciatives de rec amb aig眉es depurades, la caiguda en picat de la formaci贸 i l’experimentaci贸, la disoluci贸 de les iniciatives dirigides a millorar l’assessorament a les explotacions agr脿ries, l’abandonament del foment de l’agricultura integrada i ecol貌gica, la manca d’actuacions en sanitat vegetal, la manca de foment de noves marques i denominacions d’origen i qualitat, la nul.la promoci贸 i suport a la comercialitzaci贸 dels nostres productes, configuren un panorama desolador. Molt desolador.

El PSM manifesta que no hi ha pol铆tica agr脿ria balear i que ser脿 in煤til, sense aquest requisit, comanar estudis sobre els efectes de la reforma de la pol铆tica agr脿ria comunit脿ria. En tot cas, expliquen els nacionalistes, la PAC, bona o dolenta, ser脿 l’煤nica pol铆tica existent. El PSM creu que gr脿cies a Europa almenys hi haur脿 qualque pol铆tica per al sector primari: la que no podem deixar de fer perqu猫 茅s obligat貌ria a tots els pa茂sos de la Uni贸 Europea.

Per al PSM no resulta dif铆cil deduir perqu猫 des de fa mesos no s’han convocat els consells agraris. Segons els nacionalistes, no hi ha pol铆tica agr脿ria ni idees i, per tant, no hi ha debat ni participaci贸. El PSM creu que la situaci贸 茅s alarmant i que s’han de convocar els consells agraris amb agilitat per tal d’escoltar la veu del sector i concertar les iniciatives que fan falta. Els nacionalistes afirmem que no t茅 cap justificaci贸 que aquests organisme de participaci贸 no s’hagin convocat.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: