"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 10/08/2010

El PSM-EN rebutja el pagament de 162 milions a l’Estat fruit d'un model de finançament esgotat

La liquidació del deute amb l’estat espanyol demostra que el model de finançament actual agreuja el desequilibri de la balança fiscal, i par tant els nacionalistes lamenten les males polítiques econòmiques del govern espanyol 

El PSM-Entesa Nacionalista lamenta que les Balears continuïn sent les víctimes del sistema d’un model de finançament autonòmic perjudicial per les illes. Això després de conèixer que el resultat de la liquidació definitiva del sistema de finançament corresponent a l’any 2008 estableix que les Balears han d’abonar a l’Estat espanyol 160 milions d’euros.

 

Aquest saldo negatiu és fruit, per una part, de l’espoli fiscal al qual està sotmesa la nostra comunitat, ja que el model de finançament, aprovat aquest any passat, perpetua el desequilibri financer. Un model amb el qual el PSM-EN s’ha mostrat sempre en desacord per insuficient. Principalment perquè va rebutjar les propostes, les esmenes, del senador nacionalista Pere Sampol que havien d’eximir les Balears de participar del Fons de Suficiència i la inclusió dins el repartiment del Fons de Compensació Interterritorial. Sense aquestes condicions, les Balears no sols han quedat per davall de la mitjana de finançament estatal, sinó que a més han de pagar més que en altres ocasions. Concretament la valuosa xifra de 162 milions d’euros, a pagar en cinc anys i a partir del 2011.

 

En segon lloc, ara paguen les conseqüències de la mala política financera del govern espanyol que, a més d’aquest mal model de finançament autonòmic, va fer una previsions de recaptació massa optimistes sense tenir en compte la crisi econòmica. No van ser capaços de preveure que la greu situació econòmica repercutiria en la important reducció en la recaptació d’impostos de les comunitats autònomes.

 

Amb tot això, queda en evidència que les Balears és una víctima de la deficient política financera espanyola que no fa més que agreujar el dèficit de finançament i l’espoli fiscal. Contra aquesta realitat, el PSM-EN seguirà reclamant la inclusió de la nostra comunitat dins els Fons de Compensació Interterritorial i el reequilibri de la balança fiscal per la qual Balears aporta aproximadament un 15 per cent del PIB.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: