"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 05/07/2010

Pere Sampol denuncia una “involució†en la tolerància lingüística a l’Estat espanyol

El senador del PSM-EN imparteix una conferència a Can Alcover titulada “Plurilingüisme a l’Estat espanyol: és possible?â€



El senador del PSM-Entesa Nacionalista, Pere Sampol, ha denunciat aquesta setmana una “involució respecte de la tolerància lingüística” a l’Estat en una conferència impartida a Can Alcover que duia per títol Plurilingüisme a l’Estat espanyol: és possible? Una pregunta que, per Sampol, té una resposta pessimista.

 

El polític nacionalista parteix de la polèmica de l’intent frustrat de canviar el reglament del Senat per fer-hi oficial l’ús de les llengües cooficials de l’Estat. Però aquest intent, que Sampol mateix impulsà amb 34 senadors més, és tan sols un exemple més de, segons diu, “la concepció que tot allò espanyol és tan sols en castellà”. Explica que predomina la idea que les llengües cooficials són “només d’estar per casa” i que fins i tot se’n qüestiona el paper en àmbits com el de l’educació. Per tot això afirma que si bé des del punt de vista legal no s’ha fet marxa enrere, “pel que fa a concepció pública s’ha retrocedit fins a l’època de la transició”.

 

En aquest mateix sentit, Sampol critica declaracions d’alguns polítics del PP o de tertulians de ràdio i televisió que tan sols cerquen l’enfrontament. En concret, creu que alguns opinadors professionals “van molt enfora” amb “proclames que ja haurien signat generals colpistes del 1936”. “No és estrany que la gent a la qual es dirigeixen visqui amb una crispació constant”, afegeix.

 

El senador, de fet, lliga la involució de la situació de les llengües perifèriques amb el debat sobre la sentència del Tribunal Constitucional respecte de l’Estatut de Catalunya. “Forma part del mateix debat”, diu.

 

Pere Sampol explica que es tracta d’una disputa entre els qui fan una interpretació “oberta” de la Constitució, com a eina per garantir les llibertats i els qui en fan una lectura “tancada i repressora” per impedir l’avanç autonòmic cap a un model federal o confederal. “És el debat etern entre les dues Espanyes”, aclareix. “Entre una perifèria que voldria que es reconeguessin els seus drets, sobretot els culturals i identitaris”, diu, “i una Espanya que nega qualsevol fet diferencial”.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: