"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 16/06/2010

60 milions d'euros del Fons de Compensació Interterritorial

Sampol proposa que les illes hi tinguin accés tenint en compte la renda per càpita real i evitant que el govern espanyol reparteixi aquests doblers “a discrecció” 

El senador pel BLOC i PSM-Verds, Pere Sampol, ha presentat avui una proposició de llei que ha de modificar la Llei del Fons de Compensació Interterritorial per tal de facilitar que les illes hi siguin incloses. Amb aquesta modificació, es tindria en compte la renda per càpita real -que contempla el IPC- i que reflecteix com les Balears estan per sota de la mitjana estatal i per tant es poden beneficiar dels doblers del Fons.

 

Sampol assegura que la nostra comunitat podria ingressar “entre 50 i 60 milions d’euros cada any”, ja que el govern espanyol disposa de 1.200 milions d’euros anuals a repartir entre 10 comunitats, aquesta és la quantitat que li correspon a les Balears.

 

Uns ingressos que permetrien assolir dos objectius, segons el senador. En primer lloc, augmentar els beneficis de la comunitat sobre tot en un context de crisi econòmica, i tenint en compte la retallada del dèficit del Govern aprovada aquesta mateixa setmana. I d’altra banda, “serveix per denunciar la situació d’empobriment de les Balears que ha creat l’expoliació fiscal”.

 

En aquest sentit, el senador del BLOC ha reivindicat que tan a nivell espanyol com balear, “els plans d’austeritat han de ser coherents i la solidaritat entre les comunitats racionalitzada”. Per això, proposa aquesta modificació de la llei del Fons de Compensació Territorial per aportar “criteris objectius per repartir els doblers i evitar que sigui el govern espanyol fixi a discreció quines són les CCAA benefeciades”.

 

Sampol reivindica que també en siguin beneficiades aquelles comunitats, a més de les que estan per sota de la renda per càpita, aquelles que han sofert una caiguda continuada en els tres exercicis anteriors. Un fet que les Balears han patit de forma més accentuada, ja que en el període 2000-2008 han baixat 20 punts en la renda regional en poder de compra, de 117,38 punts als 97,91.    

 

Biel Barceló: "És de justícia"  

 

En aquest sentit, el portaveu del BLOC al Parlament, Biel Barceló, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa legislativa "perquè és de justícia" que se suma a les alternatives econòmiques ja presentades per la coalició nacionalista, de cara a mostrar el rebuig a les mesures de retallades del govern de Zapatero.  

 

Barceló, a més, ha reiterat que les retallades del dèficit afecten de forma més accentuada a les Balears "per culpa del mal finançament autonòmic i la dimensió de l'administració pública, que és més petita en comparació en la resta de territoris". D'aquesta manera, el portaveu del BLOC ha presentat les xifres que demostren que les illes estan a la cua del nombre de funcionaris públics, tan sols per davant de Catalunya, amb un 9,9% de personal al serveis de les administracions.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: