"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 07/06/2010

El consens polític al voltant del “decret Nadal†permet apostar pel turisme hoteler front al turisme residencial

L’acord permetrà modernitzar de manera urgent la planta hotelera de les Illes Balears per tal d’encarar amb garanties la sortida de la crisi econòmica

El PSM-Entesa Nacionalista ha participat en les negociacions polítiques per a l’aprovació definitiva del projecte de llei derivat de l’anomenat “decret Nadal”, hi ha defensat el seu posicionament i finalment s’ha sumat al consens polític davant la necessitat imperant d’impulsar les inversions del sector turístic i amb l’objectiu d’apostar pel turisme hoteler front al turisme residencial. Es tracta d’un paquet de mesures amb caràcter urgent que, entre altres coses, permetran als empresaris hotelers de les Illes Balears modernitzar les seves instal·lacions, que en molts casos han quedat molt obsoletes.


Cal insistir en el caràcter urgent i temporal del decret, ja que tan sols serà vigent durant dos anys, i en l’objectiu que persegueix: impulsar la inversió al nostre país, la creació de negoci i llocs de feina en un moment econòmic tan delicat com el que pateixen les empreses, i de forma més accentuada les del sector turístic.

 

Aquestes dues raons han estat les que han permès al PSM-EN entrar a negociar la modificació del decret que l’exconseller Miquel Nadal va presentar ara fa un any i mig, i aprovar-ne la seva tramitació com a llei el proper dia 15 de juny en el ple del Parlament.

 

D’aquesta manera, es pretén donar un impuls a les inversions després de l’intent poc fructífer del Govern espanyol a través el pla renove, ja que no s’ajustava a la realitat del nostre país (amb hotels que difícilment podien acollir-se a aquestes ajudes perquè hi ha obres i part dels edificis que es van construir al marge de la legalitat. D’altres, tot i que legals, s’havien d’esbucar i reconstruir basant-se en requeriments més estrictes, i que per tant han frenat les intencions dels empresaris).

 

El projecte de llei consensuat suposarà l’augment de la inversió en els hotels de les Balears tenint en compte les especificitats de la planta hotelera, però evitant fer concessions gratuïtes que perpetuïn una realitat com l’actual, on la major part dels hotels necessiten reformes per tal de redimensionar-se i modernitzar-se.

 

En aquest sentit, s’ha fet amb un rígid caràcter d’urgència, marcat per l’actual situació de crisi econòmica, crisi en l’ocupació, i crisi en la creació de negoci. No oblidem la força de les demandes dels empresaris del sector i dels sindicats que han empès a totes les forces polítiques, i especialment al PSM-EN, a donar suport a aquesta norma.

 

D’altra banda, el consens polític al voltant del projecte de llei derivat del “decret Nadal” permet aparcar la reivindicació de la patronal hotelera (que compta amb el suport de les formacions de dretes) de regularitzar els condhotels. La regulació d’aquesta figura hauria introduït la possibilitat de legalitzar el canvi d’ús hoteler a residencial, a la qual cosa el PSM-EN sempre s’ha oposat, i hauria comptat amb una forta oposició dels sindicats. El text consensuat permet continuar apostant pel turisme hoteler front al residencial, com sempre ha fet el PSM-EN.

 

A partir de l’aprovació del projecte de llei (és a dir, des del 15 de juny) i durant dos anys, els hotelers podran realitzar obres en les seves instal·lacions, encara que en el seu moment no haguessin obtingut els permisos adients. De fet, es potencien les reformes integrals, fins i tot les estructurals, és a dir, enderrocar les construccions i començar de zero. Però amb una sèrie de condicions.

 

El PSM-EN ha aconseguit que l’acord final inclogués els següents condicionaments:

 

-          Impossibilitat de construir en terrenys d’edificació pública, és a dir, si aquell sòl està reservat per l’ús d’equipaments públics no s’hi podrà edificar. Ara bé, si es permetrà en aquells que l’ajuntament contempli l’ús hoteler o residencial, prioritzant aquest darrer.

 

-          Impossibilitat de construir en sòl rústic, i sempre tenint en compte les limitacions contemplades per la llei de costes.

 

-          Impossibilitat d’abaixar les ràtios de client per zona comuna.

 

-          Obligatorietat de socialitzar la plusvàlua, és a dir, els empresaris hauran d’abonar als ajuntaments corresponents el 5 per cent del valor total del pressupost d’execució de la part que excedeixi el plantejament vigent. Una recaptació que servirà per millorar altres zones turístiques.

 

Obligatorietat de dur a informació pública tot el procés pel qual els hotelers s’acullen a la llei per fer modificacions. En la mateixa línia, per fer-les efectives, necessitaran el permís municipal, una decisió final que dependrà de cada ajuntament i que, per tant, podrà revocar en els casos que es considerin oportuns.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: