"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 11/06/2010

El Govern aprova un paquet de mesures per fer front al dèficit que inclou la pujada d’imposts a les rendes altes i la creació d’un nou impost ecològic

El PSM-EN aconsegueix un pla “realment progressista”, a diferència de les retallades socials del Govern ZapateroAvui el Consell Govern ha aprovat un pla de mesures per fer front al dèficit públic, que inclou mesures d’estalvi, com ara la reducció del sector públic, la rebaixa dels sous dels càrrecs polítics i la contenció de la despesa pública, i al mateix temps inclou mesures per augmentar els ingressos, a través de la pujada dels imposts a les rendes altes i la creació d’un nou impost mediambiental que gravarà les activitats contaminants de empreses d’energia i comunicacions. Totes aquestes mesures es tramitaran com a projectes de llei que hauran de ser aprovats pel Parlament.

 

El primer projecte de llei permetrà reduir les despeses de la Comunitat Autònoma en 103 milions d’euros i es tramitarà per lectura única dimarts que ve en el Parlament. Aquest projecte de llei contempla la reducció en un 5% del pressupost de les empreses públiques. Pel que fa als sous dels càrrecs polítics, el sou del president del Govern es reduirà en un 9%; el dels consellers del Govern i membres de la Sindicatura de Comptes, un 8%; i el de la resta de càrrecs (directors generals i secretaris generals, directors i gerents d’empreses públiques i assessors), un 7%.

 

Aquest projecte també inclou la reducció en un 5% del sou dels funcionaris i treballadors públics, mesura aprovada en compliment del pla de retallades del reial decret-llei aprovat recentment pel Govern espanyol de Rodríguez Zapatero. El secretari general del PSM-EN i portaveu del BLOC, Biel Barceló, ha explicat que el Govern de les Illes Balears ha hagut d’aprovar la retallada del sou dels treballadors públics “per imperatiu legal”, de la mateixa manera que ho han de fer totes les comunitats autònomes de l’Estat, “els agradi o no”.

 

Un segon projecte de llei contempla la creació d’un impost ambiental. Es tracta d’un tribut propi que cerca compensar la societat balear del cost mediambiental que suposa l’exercici de determinades activitats que deterioren el medi ambient, sobretot, empreses d’energia i de comunicacions. Amb aquest impost el Govern calcula que podrà recaptar uns 18 milions d’euros.

 

I finalment, el tercer projecte, que com l’anterior es tramitarà de manera ordinària en el Parlament, contempla l’increment dels imposts per a les rendes més altes amb l’objectiu de recaptar entre 15 i 20 milions d’euros anuals.

 

Així, s’incrementa l’impost de Transmissions Patrimonials del 7% al 8%, quan el valor de l’immoble sigui superior a 450.000 euros. Per la resta d’immobles, es grava amb el 7% i es manté el tipus reduït del 3% per a joves, famílies nombroses i discapacitats.

 

També s’incrementa el tipus de tributació de les herències entre cònjuges i de pares a fills. Fins ara s’aplica un 1% amb independència de l’import heretat. Ara l’impost guanya en progressivitat. Així, fins a 600.000 € el tipus impositiu serà de l’1% i fins a 3 milions d’euros, del 20%. I s’incrementa un 1% la tributació del tram autonòmic de l’IRPF per a aquelles rendes de més de 100.000 euros.

 

Malgrat les mesures de reducció de la despesa, el Govern manté la inversió pública de 900 milions d’euros prevista per a 2010.

 

Un pla realment progressista

 

Biel Barceló ha afirmat que el pla aprovat avui, que ha estat negociat en el si del Pacte de Govern (PSOE-BLOC), i a diferència del pla de retallades del Govern espanyol, és “un pla d’austeritat amb mesures realment progressistes”, ja que a més de les mesures de reducció de la despesa inclou mesures tributàries progressives per augmentar els ingressos, de manera que els qui més tenen i els qui més contaminen també contribueixen amb l’esforç col·lectiu de fer front al dèficit públic. Així l’Executiu de les Illes Balears evita que els serveis públics bàsics s’hagin de veure afectats per les retallades. “L’esforç no s’ha de carregar només sobre els pensionistes, les persones dependents i els treballadors públics”, ha dit Barceló.

 

En aquest sentit, el portaveu del BLOC ha reiterat la crítica al pla de retallades de l’Executiu Zapatero, per considerar que es tracta d’un pla de mesures antisocials, que no inclouen mesures fiscals progressives ni mesures que afectin les entitats financeres.

 

Aposta pels serveis públics

 

D’altra banda, el líder del PSM-EN ha advertit que si en el futur s’han de prendre noves mesures d’austeritat per reduir el dèficit, com sembla que apunten les directrius de les institucions europees, s’haurà de plantejar en quina situació queden els serveis públics. Biel Barceló ha insistit que el PSM-EN i el BLOC aposten pels serveis públics, per la qual cosa “ens haurem de plantejar seriosament augmentar els ingressos si no volem que els serveis públics bàsics, com l’educació i la sanitat, es vegin afectats. Si seguim plantejant només retallades i no estudiam alternatives, podem entrar en una dinàmica diabòlica que acabarà perjudicant els serveis bàsics”.

 

En aquest sentit, el dirigent nacionalista ha criticat l’actitud de la dreta, que està totalment tancada a plantejar cap possibilitat per incrementar els ingressos públics.

Enllaços
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: